Wist je dat minder dan de helft van de Nederlandse kunstenaars meer verdient dan het minimumloon? Kunstenaars maken de meest fantastische dingen, maar hebben gek genoeg vaak moeite om klanten, waardering en liefde te vinden die nodig is voor kunst. In dit artikel staan we daarom stil bij aan een aantal opvallende subsidies en fondsen die je waarschijnlijk niet kent, maar je wel verder op weg kunnen helpen, en je inspireren om je verder te ontwikkelen als kunstenaar. Daarnaast vertellen we je hoe je het beste als kunstenaar subsidie kunt aanvragen én geven we je een overzicht van ruim 200 subsidies en fondsen voor kunstenaars.
Maak werk dat relevant is voor andere beeldmakers
Hoe leuk is het als je als kunstenaar kunt werken aan een project dat bestemd is voor andere beeldmakers, zoals ontwerpers, fotografen of beeldende kunstenaars.
Via deze subsidie kun je subsidie aanvragen voor een spetterend project dat relevant is voor je eigen beroepsgroep.
Het is bij deze subsidie trouwens wel belangrijk om je aanvraag te voorzien van een inhoudelijke onderbouwing waarom je project relevant is voor andere ontwerpers, fotografen of beeldende kunstenaars.
Komt je aanvraag uit boven de 5.000 euro dan ziet men graag dat je een deel van de begroting ook wordt gedekt door andere financieringsbronnen.
Overbrug verschillen tussen mensen en doorbreek de geldende denkkaders
Wat is leuker dan dat je als kunstenaar kunt werken aan een project dat mensen raakt, verbindt, vragen stelt, je aan het denken zetten, of wellicht een beetje provocerend is?
Dit superinteressante fonds kan je hierbij helpen en stelt subsidie beschikbaar voor professionele kunstenaars die zich willen inzetten voor de Nederlandse samenleving.
Deze subsidie is met name interessant voor kunstenaars die via de kracht van verhalen de weerbaarheid in de samenleving willen versterken en polarisatie willen verminderen.
Je kunt bij dit fonds dan ook subsidie aanvragen voor projecten waarmee je verschillen tussen mensen weet te overbruggen, vaste denkkaders doorbreekt én empathie en begrip stimuleert.
De doelgroep van je project bestaat bij voorkeur (grotendeels) uit jongeren en/of jongvolwassenen.
Je kunt deze interessante subsidie tot 8 maart 2020 aanvragen.
Ontplooi je talenten als kunstenaar
Natuurlijk wil je je talenten als kunstenaar verder ontplooien, of misschien wil je jezelf wel een andere kunstdiscipline eigen maken.
Gelukkig zijn er diverse fondsen en subsidieverstekkers die dit mogelijk maken, zoals dit fonds, dat jaarlijks een bedrag doneert aan diverse kunstenaars, zodat ze hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast ondersteunt ze kleinschalige projecten op gebied van kunst, cultuur en de maatschappij.
Wanneer je over een bijzonder talent beschikt als kunstenaar, maar deze nog niet volledig hebt kunnen ontwikkelen door bijvoorbeeld een gebrek aan financiële middelen, kun je bij dit fonds terecht. Beetje jammer is dan wel weer dat dit fonds als voorwaarde stelt dat je niet ouder bent dan dertig jaar.
Ook interessant is deze subsidie, voor jonge kunstenaars die hun werk in positieve zin willen verbeteren. Het verstrekkende fonds is er in essentie voor beeldende kunstenaars, maar andere kunstvormen worden gelukkig niet uitgesloten. Leuk weetje bij dit fonds is dat de naamgever zelf een beeldende kunstenaar was.
Wil je je als kunstenaar onderscheiden met oorspronkelijke, gewaagde en experimentele kunst dan is dit fonds echt iets voor jou. Je kunt hier als individuele kunstenaar subsidie aanvragen, maar ook in groepsverband.
Ben je als kunstenaar, ontwerper of cultureel initiatief niet alleen op zoek naar financiële steun, maar ook naar een stukje coaching, dan is dit het juiste fonds voor jou als kunstenaar.
Het fonds richt zich op kunstenaars en culturele initiatieven waar kwaliteit, concept, en ambacht centraal staan, en stelt naast financiële steun ook coaching beschikbaar!
Een goede begeleiding van je talent als kunstenaar is zo wie zo zeer belangrijk. Dit fonds stelt aan talentvolle professionele podiumkunstenaars daarom subsidie beschikbaar om aan het eind van je opleiding, of aan het begin van je professionele carrière, meer podiumervaring op te doen.
Een steuntje in je rug als kunstenaar
We vertelden je het al. Minder dan de helft van de Nederlandse kunstenaars verdient meer dan het minimumloon. Bovendien maken veel kunstenaars weliswaar prachtige dingen, maar hebben ze soms een probleem om dat voor het voetlicht te brengen en de klanten, waardering en liefde te vinden die nodig is voor kunst.
Wanneer je jezelf als kunstenaar hierin herkent wijzen we je graag op een fonds dat kunstenaars wil inspireren om nieuwe stappen te zetten in hun kunstenaarschap en jaarlijks een beeldende kunstenaar voor het voetlicht wil brengen.
Verbeteren verdienmodel
Een wellicht wat heikel punt, maar heb je al een verdienmodel?
Wanneer je actief bent in de muzieksector kun je subsidie aanvragen voor het opstarten van creatieve en zakelijke trajecten gericht op het verbeteren van het verdienmodel voor jou als individuele artiest.
De subsidie kan worden aangevraagd door jou als artiest zelf, maar ook door anderen die een overeenkomst met jou als artiest hebben. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat bij deze subsidie minimaal 30% van het verstrekte bedrag als lening wordt verstrekt. Dit is eigenlijk ook wel logisch, aangezien in dit specifieke geval de insteek van de subsidie het verbeteren van je verdienmodel is.
Tip: zo vraag je subsidie aan
In dit artikel vertellen we je precies hoe je het beste een subsidieaanvraag kunt indienen.
Meer dan 200 andere subsidies en fondsen voor kunstenaars
Natuurlijk zijn er veel meer subsidies en fondsen die voor jou als kunstenaar interessant kunnen zijn, bijvoorbeeld voor het volgen van een (vervolg)opleiding, het voorfinancieren van materialen of het aanschaffen van een instrument.
Hieronder geven we je een actueel overzicht van de subsidies en fondsen voor kunstenaars.