Je hebt een fantastisch project waar geld voor nodig is. Toch zal het regelmatig gebeuren dat je nul op het request krijgt. Kun je bezwaar maken tegen een afwijzing van een subsidie, en is dit ook van toepassing voor fondsen? En zijn er vragen die je (jezelf) kunt stellen als fondsen je aanvraag niet honoreren? We helpen je op weg.
Subsidies van de overheid
In de regel kun je bij subsidies van de overheid bezwaar maken tegen een afwijzing. Dit kun je doen bij het bestuursorgaan waar je de aanvraag hebt gedaan. Over het algemeen zal het bezwaarschrift schriftelijk moeten worden ingediend. Hierna kun je eventueel beroep aantekenen bij de rechter.
Sinds 1 januari 1998 sprake van een aparte wettelijke regeling voor subsidies: Titel 4.2 van de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb). Naast de Awb bestaan er ook allerlei verordeningen en specifieke regelingen die op subsidies van toepassing zijn. Subsidierecht is voor een groot deel bestuursrecht.
Bij een afgewezen subsidieaanvraag zijn minimaal twee partijen betrokken: jij en de subsidieverstrekker. Kijk voor je een bezwaar overweegt ook kritisch naar jezelf. Is het bezwaar op inhoudelijke gronden afgewezen? Bijvoorbeeld omdat je aanvraag niet compleet was, niet aan de wettelijke vereisten voldeed, het budget op was, of omdat je bijvoorbeeld buiten een tenderperiode een aanvraag hebt ingediend.
Of heb je een aanvraag ingediend exact volgens de voorwaarden, vereisten en wetgeving, maar heeft de subsidieaanvrager de wettelijke kaders jou inziens onjuist geïnterpreteerd?
Ja, je kunt dus vaak bezwaar indienen, maar kijk wel eerst naar de voorwaarden en omstandigheden.
Sponsors
Private partijen zijn uiteraard niet verplicht op je aanvraag in te gaan, of hier überhaupt op te reageren. Het is netjes als ze reageren, maar zijn het niet verplicht.
Het heeft totaal geen zin om na een aanvraag een potentiële sponsor op korte termijn om een reactie te vragen, of onder druk te zetten. Heeft men interesse dan zal men zelf contact met je opnemen.
Een andere situatie ontstaat uiteraard wanneer de sponsor een toezegging heeft gedaan. Daarom moet je afspraken met een sponsor altijd schriftelijk vastleggen in een sponsoring overeenkomst.
Private fondsen
Bij private fondsen is er nog een verschil tussen fondsen op naam en fondsenwervende fondsen. Overeenkomst is dat ze private organisaties, zijn en dus niet vallen onder de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb).
Het heeft over het algemeen totaal geen zin om bezwaarschriften in te dienen bij een fonds, tenzij er al een schriftelijke toezegging is gedaan en je aan alle voorwaarden hebt voldaan.
Er van uitgaande dat je alleen een aanvraag hebt ingediend bij het fonds, en hier een negatief antwoord op hebt ontvangen, zal geen bezwaar mogelijk zijn.
Niets voor niets hebben veel, met name kleinere fondsen, specifiek ergens op de website of in het beleidsplan benoemd dat er geen bezwaar mogelijk is.
Een gift van een fonds is een gunst, geen recht.
Zijn er vragen die je (jezelf) kunt stellen als fondsen je aanvraag niet honoreren?
Nu je weet dat het zinloos is om bezwaar aan te tekenen bij een fonds tegen een afwijzing van je aanvraag, is het zaak om te kijken of er een situatie kan ontstaan waarbinnen het fonds je wel geld wil geven.
- Heb je aan alle voorwaarden voldaan?
Bij een fonds moet je je echt aan hun voorwaarden houden. Als ze een aanvraag in achtvoud willen op papier, zonder nietjes, zul je dit moeten doen. - Heb je een deugdelijke begroting en projectplan? Heb je dit niet meegestuurd, ondanks dat het gevraagd werd, dan kan dit een reden voor afwijzing zijn.
- Waaraan willen ze wel geld geven?
- Wie kan wél een aanvraag indienen?
- Probeer scherp te krijgen wanneer het fonds wel geld wil geven
- Willen ze nu niet geven (bijvoorbeeld omdat hun budget is overschreden in een periode), of helemaal niet?
- Heb je wellicht teveel gevraagd?
Kijk naar het budget van het fonds, en het aantal aanvragen dat ze jaarlijks honoreren.
Ook eventuele jaarrekeningen, en overzichten met in het verleden verstrekte giften, kunnen je helpen om hier inzicht in te krijgen.
Deze informatie bekijken?
- Eenvoudige navigatie: Vind moeiteloos je weg door meer dan 4000 regelingen met ons intuïtieve platform.
- Real-time alerts: Mis nooit meer een kans met onze gepersonaliseerde meldingen.
- Effectief beheer: Houd subsidies en fondsen overzichtelijk bij met je eigen dashboard.