Vanaf 2011 is jaarlijks €3 miljoen subsidie beschikbaar voor projecten die het leefgebied van bedreigde planten- en diersoorten in Noord-Brabant verbeteren. Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben daartoe 12 november jl. een motie aangenomen. De biodiversiteit in Brabant krijgt daarmee een stevige impuls.
Voortbestaan
Meer dan vijfhonderd verschillende plant- en diersoorten die in de provincie voorkomen worden bedreigd in hun voortbestaan. Een aantal dreigt zelfs uit Noord-Brabant te verdwijnen. De afgelopen jaren heeft de provincie met succes maatregelen genomen om de leefgebieden van deze soorten te verbeteren. Omdat het budget daarvoor op was, hebben Provinciale Staten jaarlijks € 3 miljoen beschikbaar gesteld.
Peter van Vugt, gedeputeerde Ecologie, toonde zich vandaag in zijn openingswoord voor het evenement Beursvloer Biodiversiteit verheugd over deze extra middelen."Uit onderzoek blijkt dat onze gerichte inzet op leefgebieden in de afgelopen jaren succesvol is geweest. Dat beleid kunnen we nu doorzetten."
Bedreigde soorten
Voornemen is om het geld in te zetten voor leefgebieden van het agrarisch landschap en in natuurgebieden. Op de West-Brabantse kleiakkers heeft het randenbeheer voor bedreigde akkervogels en akkerflora ondersteuning nodig. Zo krijgen soorten als veldleeuwerik, patrijs, graspieper, korenbloem en akkerandoorn nieuwe kansen. Doel is verder om op de zandgronden snel maatregelen te nemen voor de knoflookpad, om zo te voorkomen dat deze soort uit Noord-Brabant en zelfs uit Nederland verdwijnt.
Met het geld is het ook mogelijk om een project rond de boomkikker volgens plan uit te voeren. Daarnaast zal de provincie maatregelen nemen op heideterreinen, vennen en hoogveenrestanten. Het gaat daar om bedreigde soorten als speerwaterjuffer, gentiaanblauwtje, heikikker, gladde slang en beenbreek.