Landbouw, visserij en platteland

400000 euro subsidie voor detachering uitkeringsgerechtigden in land en tuinbouw

Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil maximaal 400.000 euro subsidie beschikbaar stellen om als proef detacheringsbedrijven uitkeringsgerechtigden aan werk te laten helpen in de land- en tuinbouw. Deze bedrijven nemen de uitkeringsinstanties, boeren en tuinders de administratieve rompslomp uit handen.

Betere afspraken en strengere controles

Daarnaast gaan uitvoeringsinstanties er door betere afspraken en strengere controles voor zorgen dat meer mensen met een uitkering als seizoenwerker aan de slag gaan. Dit staat in een brief die Van Hoof heeft gestuurd aan de Tweede Kamer. In de brief staan de maatregelen die Van Hoof neemt met LTO-Nederland, uitvoeringsinstanties en de Raad voor Werk en Inkomen om ervoor te zorgen dat meer mensen met een uitkering als seizoenwerker aan de slag gaan. Alle betrokken partijen hebben hier een eigen rol in.

Proefprojecten

In drie regios komen er proefprojecten met detacheringsbedrijven. De detacheringsbedrijven kunnen bijstandsgerechtigden voor een langere periode in dienst nemen om ze achtereenvolgens te laten oogsten bij verschillende tuinders en boeren. Bovendien nemen de bedrijven tuinders en boeren de administratieve rompslomp uit handen en zorgen ze voor vervanging bij ziekte.

LTO-Nederland en de Centrale organisatie voor Werk en Inkomen (CWI) stimuleren dat er voldoende vraag komt van werkgevers en aanbod van uitkeringsgerechtigden om de detacheringsconstructie succesvol te maken. Met uitkeringsinstanties zijn afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat meer mensen met een uitkering als seizoenwerker aan de slag gaan.

WW ers hoeven alleen te solliciteren op banen die passen bij hun opleiding. Met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen is afgesproken dat dit voortaan zo ingevuld wordt dat WWers tot en met een MBO-opleiding aan de slag kunnen als seizoensarbeider. Mensen met een uitkering volgen vaak cursussen en dergelijke om weer aan de slag te komen. Van Hoof roept gemeenten op deze reïntegratietrajecten te onderbreken, als bijstandsgerechtigden als seizoenwerker aan de slag kunnen. Ook het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen maakt afspraken met reïntegratiebedrijven om te voorkomen dat de trajecten tijdelijke seizoenarbeid in de weg staan.

Uitbreiding bestaande subsidieregeling

Om ook werkgevers te stimuleren meer Nederlandse mensen met een uitkering in dienst te nemen, is Van Hoof bereid een bestaande regeling uit te breiden die werkgevers vrijstelling van werknemerspremies geeft als zij langdurig werklozen voor een korte periode aan de slag helpen. De regeling zou in de land- en tuinbouw gaan gelden voor drie maanden in plaats van voor zes weken.

Ook is met CWI afgesproken dat ze zorgvuldig kijken of er geen Nederlanders zijn die in de land- en tuinbouw kunnen werken voordat ze werkgevers een vergunning geven om met buitenlanders te werken. Verder is bekeken of uitkeringsgerechtigden meer gestimuleerd kunnen worden als seizoenwerker aan de slag te gaan.

Op dit moment kunnen gemeenten bijstandsgerechtigden al eenmaal per jaar een onbelaste premie van maximaal 1.976 euro geven, als stimulans om aan de slag te gaan. Van Hoof gaat bij gemeenten expliciet onder de aandacht brengen dat gemeenten ook meerdere malen per jaar een premie kunnen toezeggen om te stimuleren dat bijstandsgerechtigden achtereenvolgens bij verschillende boeren en tuinders aan de slag gaan.

De totale premie wordt dan aan het eind van het jaar in een keer uitbetaald (tot een maximum van 1.979 euro). Verder is afgesproken dat CWI de uitkeringsinstanties snel informeert als uitkeringsgerechtigden niet gemotiveerd meewerken, zodat de uitkeringsinstanties sancties kunnen opleggen.