Ongelijkheid genoeg in de wereld. Bovendien hebben slachtoffers van ongelijkheid veelal geen stem waardoor stereotypen en vastgeroeste overtuigingen blijven bestaan. Wanneer jij als creatief, kunstenaar, filmmaker of verhalenverteller maatschappelijk bewogen bent ligt hier dé kans om hier wat aan te doen. Bijvoorbeeld door via film of nieuwe media een verhaal te vertellen over een vorm van ongelijkheid en de organisaties en netwerken die deze projecten ondersteunen. Je kunt nu een super interessante subsidie aanvragen bij een internationaal fonds om jouw verhaal over ongelijkheid te vertellen, en ons wellicht inspiratie te bieden hoe we de wereld een stukje mooier kunnen maken. Interessant is dat je niet per se een filmmaker hoeft te zijn om deze subsidie aan te vragen. Je mag bijvoorbeeld ook een kunstenaar zijn. Een ander interessant punt is dat de wereld jouw speelveld is en je met je project echt impact kunt maken. Bijvoorbeeld omdat jouw visuele verhaal mensen aanzet om na te denken over een vorm van ongelijkheid, en wellicht vaste overtuigingen en stereotypen omver haalt. In dit artikel meer informatie. Bovendien geven we je tips waarop je moet letten bij je subsidieaanvraag.
Super inspirerend project voor creatieven
Deze door een groot internationaal fonds verstrekte subsidie is interessant voor kunstenaars, creatieven, filmmakers die via een film of nieuwe media verhaal aspecten van ongelijkheid willen onderzoeken, evenals de organisaties en netwerken die deze projecten ondersteunen.
Voor jou als creatief dus de kans om een super inspirerend film of multimedia project te starten die oog heeft voor de ongelijkheid in de wereld, maar ook wellicht hoop bied op een betere wereld.
Niet alleen voor filmmakers
Zelf vind ik het interessant dat deze subsidie niet alleen voor filmmakers is. Zo worden ook kunstenaar expliciet benoemd. Belangrijk is dus dat je creatief bent, maatschappelijk bewogen én natuurlijk een verhaal te vertellen hebt.
De wereld is je speelveld
Ongelijkheid en verhalen houden niet op bij onze kleine landsgrenzen. Het verstrekkende fonds is zelf internationaal actief en heeft goed begrepen dat onrechtvaardigheid, ongelijkheid en verhalen zich over grenzen heen bewegen. Deze subsidie is daarom internationaal opengesteld. Je kunt deze subsidie daarom vanuit de hele wereld aanvragen.
Tips: hierop moet je letten
Het is goed om te weten waarop de verstrekker je aanvraag gaat beoordelen.
Let er in ieder geval op dat je aandacht besteed aan onderstaande punten.
Artistiek
is je project voldoende onderscheidend en artistiek? Leg de maatstaf voor jezelf hoog.
Relevantie
Kijk naar de tijd waarin we leven, en let er op dat je project en het verhaal dat je wilt vertellen relevant zijn voor de tijd waarin we leven.
Impact
Een subsidieverstrekker wil impact maken. Ook dit fonds is op zoek naar projecten die er toe doen en iets teweeg brengen in de samenleving. Kijk goed naar je project en vraag jezelf af: hoe kan ik met mijn verhaal impact maken?
Potentieel om stereotypen, overtuigingen en waardesystemen te veranderen
Ongelijkheid in de wereld bestaat mede door overtuigingen, stereotypen en waardesystemen. Kijk hoe je met jouw project eventuele stereotypen, overtuigingen en waardesystemen kunt veranderen.
Creatief en innovatief
Probeer onderscheidend, creatief en vernieuwend te zijn.
Potentieel om culturele macht en stem op te bouwen in gemarginaliseerde gemeenschappen
Besteed je met jouw verhaal aandacht een gemarginaliseerde gemeenschappen? Hoe fantastisch zou het zijn als je dan via jouw project en verhaal deze groepen een stem te geven?
Met andere woorden: maak niet alleen een bewogen, creatief en onderscheidend verhaal, maar geef ook het "onderwerp" van je verhaal een stem.
Aanvragen
Je kunt deze subsidie het hele jaar door aanvragen.