Kunst, cultuur en media

Drie nieuwe subsidies voor kunstenaars en vormgevers: ontdek welke voor jou geschikt is!

Design- Vormgeving - Beeldende kunst

Financiële ondersteuning is vaak cruciaal om creatieve projecten tot bloei te laten komen. Gelukkig zijn er nu drie nieuwe subsidies beschikbaar die specifiek gericht zijn op verschillende doelgroepen binnen de kunst- en vormgevingssector. In dit artikel vertellen we je meer over deze drie nieuwe subsidies, vertellen we iets over hun unieke kenmerken en helpen we jou te bepalen welke regeling het beste bij jouw situatie past.

1. Residency in Zwitserland voor Beeldend Kunstenaars en Ontwerpers

Deze subsidie is perfect voor beeldend kunstenaars en ontwerpers die hun werk in een nieuwe, inspirerende omgeving willen ontwikkelen. De "Residency Nairs" in het Zwitserse Engadin biedt een unieke kans om drie maanden door te brengen in een historische omgeving, omringd door de natuur en cultuur van de Alpen.

Doelgroep
Deze regeling richt zich op professionals die al minstens drie jaar actief zijn in hun vakgebied en een duidelijke behoefte hebben aan deze residentie als meerwaarde voor hun werk. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om samen te werken en te leven met andere kunstenaars en vormgevers in een rustgevende omgeving die creatieve ontwikkeling stimuleert.

Subsidie
Naast de vergoeding van accommodatie en maaltijden, ontvangen deelnemers een maandelijkse bijdrage van € 2.200 voor reis-, verblijf- en materiaalkosten.

Aanvraagperiode
Tot 29 september 2024.

2. Samenwerkingsprojecten voor beeldend kunstenaars, ontwerpers en vormgevers

Ben je een ervaren maker met minimaal vijf jaar ervaring en op zoek naar mogelijkheden om jouw werk naar een hoger niveau te tillen door samen te werken met andere professionals of niet-culturele partijen? Dan is deze subsidie ideaal voor jou.

Doelgroep
Deze subsidie is gericht op samenwerkingsprojecten die vernieuwend zijn en al enig succes hebben bewezen, bijvoorbeeld door een pilot of prototype. 
Samenwerking met andere makers of organisaties is verplicht, en het project moet verder gaan dan enkel presentaties of publicaties​.

Subsidie
Er kan een subsidie van € 25.000 tot € 40.000 worden aangevraagd, afhankelijk van de aard en de omvang van het project.

Aanvraagperiode
Tot 29 september 2024.

3. Carrièreontwikkeling voor jonge en opkomende vormgevers, ontwerpers en kunstenaars

Deze subsidie is gericht op de nieuwe generatie creatieve professionals die al 3 tot 10 jaar actief zijn en klaar zijn om een grotere artistieke of maatschappelijke impact te maken.

Doelgroep
Vormgevers, ontwerpers en kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan en een consistente, diverse en eigenzinnige portfolio hebben, kunnen profiteren van deze subsidie. 
De regeling ondersteunt zowel specifieke projectbegrotingen als vaste bedragen voor diegenen die hun ambachtelijke vaardigheden willen verdiepen of hun carrière verder willen ontwikkelen​.

Subsidie
De subsidie varieert van € 2.500 tot € 7.500 per aanvraag, met een vast bedrag van € 5.000 voor actieve schilders zonder specifieke begroting.

Aanvraagperiode
Doorlopend, tot het kwartaalbudget op is.

Welke subsidie past bij jou?

  • Ben je een ervaren kunstenaar of ontwerper op zoek naar een inspirerende omgeving om je werk verder te ontwikkelen? De Residency in Zwitserland biedt precies dat in een unieke, historische setting.
  • Werk je graag samen met andere professionals aan vernieuwende projecten? De subsidie voor samenwerkingsprojecten is ontworpen om je te ondersteunen bij het aangaan van artistieke en maatschappelijke uitdagingen.
  • Sta je aan het begin van je carrière en wil je je vaardigheden verder ontwikkelen? De subsidie voor carrièreontwikkeling biedt financiële ondersteuning om je artistieke visie verder te verkennen en te realiseren.

Door de juiste subsidie te kiezen, kun je jouw creatieve doelen behalen en je professionele groei versnellen. Elk van deze subsidies biedt unieke kansen die zijn afgestemd op verschillende fasen in de carrière van kunstenaars en vormgevers. Zorg ervoor dat je de specifieke eisen en deadlines in acht neemt om optimaal gebruik te maken van deze mogelijkheden.

Gerelateerde fondsen en subsidies