Landbouw, visserij en platteland

Extra subsidie voor energiemaatregelen tuinbouw

Het subsidiebudget voor energie-innovaties in de glastuinbouw is verhoogd. Er waren zoveel aanvragen binnengekomen voor onder andere aardwarmte- en biobrandstofprojecten dat het budget snel op was. Het oorspronkelijke bedrag voor energie-innovaties van 3,5 miljoen euro is verhoogd naar 16,3 miljoen euro. Daardoor kunnen veel meer aanvragen worden gehonoreerd.

Toepassing

De overheid stimuleert de omschakeling van de glastuinbouw naar een energiezuinige en zelfs energieleverende sector. Daarbij wordt tegelijkertijd de CO2 uitstoot aanzienlijk verminderd en wordt de sector veel minder afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals gas.

De overheid en het bedrijfsleven hebben daarvoor het programma 'Kas als Energiebron' opgezet. Onderdeel daarvan zijn verschillende subsidiemaatregelen, zoals de Marktintroductie Energie Innovaties -MEI subsidie.

Binnen deze MEI-regeling bestaan twee subsidiestromen, een voor semi-gesloten kassen en één voor energie-innovaties zoals het gebruik van aardwarmte. Voor de semi-gesloten kassen is vorig najaar voor 4,5 miljoen euro aan subsidies verleend. Deze kassen benutten de in de zomer opgevangen zonnewarmte voor het verwarmen van de kassen in de winter. Vorig najaar was er voor andere energie-innovaties 3,5 miljoen beschikbaar.

Er kwamen heel veel aanvragen binnen, vooral voor biobrandstoffen- en aardwarmteprojecten. Om ervoor te zorgen dat de omschakeling naar energiezuinige kassen doorgaat is er extra geld vrijgemaakt om deze energiebesparende maatregelen mogelijk te maken.

Er kunnen nu 19 projecten worden gehonoreerd. Op 2 februari is de regeling opnieuw opengesteld. Tot 13 maart kunnen glastuinbouwers die gaan investeren in energiebesparende, energieleverende en CO2 reducerende maatregelen een beroep doen op deze subsidie. Voor deze openstelling is in totaal 14 miljoen euro beschikbaar voor zowel de semi-gesloten kas als de energie-innovaties.