Ondernemen en investeren

Financiering bedrijf via borgstelling overheid

Veel ondernemers hebben momenteel problemen met de financiering van hun bedrijf. Voor deze ondernemers en bedrijven op zoek naar financiering zijn er regelingen waarbij de overheid borg staat voor een lening. Hierdoor kunnen ondernemers gemakkelijker geld lenen of meer krediet krijgen bij een bank.

Je hebt de ambitie om een eigen onderneming te starten. Of je bent al ondernemer en je wilt bijvoorbeeld uitbreiden of innoveren. In beide situaties heb je geld nodig om je investeringsplannen te realiseren. De gang naar de bank ligt voor de hand. Banken willen uiteraard graag een krediet verstrekken, maar tegelijk willen ze ook hun risico’s beperken. Het antwoord op de vraag of je voldoende zekerheden kunt bieden, weegt dan ook zwaar mee in hun risicoanalyse.

Heb je te weinig zekerheden (bijvoorbeeld een pand of machines), dan is de kans groot dat je niet voor een krediet in aanmerking komt. Voor veel mkb-ondernemers wringt daar de schoen. Is dat ook bij u het geval? Wellicht kun je dan gebruikmaken van de borgstellingsregeling door de overheid.

Borstellingen overheid

Bij borgstellingen van de overheid leen je het geld van de bank. De overheid spreekt met je bank af dat zij voor een bepaald deel van het geleende bedrag borg staat. Dankzij deze regeling kunnen jaarlijks duizenden starters en gevestigde ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf hun plannen realiseren. Plannen die anders op de plank blijven liggen.

In geval van snelle groei en bij bedrijfsovernames kan bij een MKB-onderneming behoefte ontstaan aan extra risicodragend vermogen. Meer risicodragend vermogen komt de liquiditeit ten goede en door de verbeterde solvabiliteit ontstaat ruimte tot kredietuitbreiding, ruimte die nodig is om een groeiscenario te realiseren.

De Regeling Groeifaciliteit biedt met een 50% overheidsgarantie de mogelijkheid het risicodragendvermogen van MKB-ondernemingen te vergroten.

Garantie Ondernemingsfinanciering

De kredietcrisis heeft de banken bewuster gemaakt van risico's. Daardoor zijn banken terughoudender geworden bij het verstrekken van kredieten. De regeling Garantie Ondernemingsfinanciering is een antwoord van de overheid op de moeilijkheden die de ondernemingen nu ondervinden bij het aantrekken van bankleningen.

Deze regeling biedt banken een garantie van vijftig procent voor nieuwe bankleningen van minimaal 1,5 miljoen euro en maximaal 50 miljoen euro. De risico's voor de banken nemen hierdoor af, waardoor ondernemingen meer kans van slagen hebben bij het aantrekken van nieuwe bankleningen.

De regeling is bestemd voor ondernemingen met substantiële activiteiten in Nederland en met voldoende rentabiliteits- en continuiteitsperspectieven. Gezien de omvang van de te verstrekken bankleningen, minimaal 1,5 miljoen euro en maximaal 50 miljoen euro, is de regeling gericht op grote en middelgrote ondernemingen.

Microkredieten

Ondernemen vraagt doorgaans om investeringen. Je moet producten in voorraad nemen, een pand huren of machines aanschaffen. Startende ondernemers ondervinden echter vaak problemen bij het afsluiten van een lening. Het bedrag dat men wil lenen is doorgaans laag en het brengt vaak een groot risico met zich mee voor de banken. In dat geval bestaan er microkredieten.

Innovatiekredieten

Het Innovatiekrediet is een risicodragend krediet voor de financiering van ontwikkelingsprojecten met veel commerciële potentie maar nog grote technische risico’s. De projecten zijn gericht op de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten. Het Innovatiekrediet vermindert het financiële risico voor de ondernemer: mislukt het project, dan hoeft het Innovatiekrediet niet te worden terugbetaald.

Zowel starters als gevestigde mkb’ers kunnen profiteren van het Innovatiekrediet. Als nieuwkomer krijgt u zo belangrijke financiële ondersteuning voor uw project. Als bestaand bedrijf wordt de drempel lager om binnen uw R&D-budget middelen vrij te maken voor een écht vernieuwend project. Een project dat wellicht meer technisch risico in zich bergt, maar dat van groot belang is voor de toekomst van uw bedrijf.

Meer informatie

Borgen en garantiestellingen