Bouw en monumentenzorg

Heerlen ontvangt 70 miljoen euro subsidie voor stadsproblematiek

Tot en met het jaar 2009 kan de gemeente Heerlen aanspraak maken op een bedrag van 70 miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling van Grote Steden Beleid (GSB). Burgemeester Gresel en wethouder Karel Scholtissen (portefeuillehouder GSB) hebben daarvoor op dinsdag 15 maart een convenant ondertekend met het ministerie. Het geld wordt de komende jaren gebruikt voor co-financiering van uiteenlopende projecten in de stad.

Subsidie Grote Steden Beleid (GSB)

De GSB-gelden worden door het ministerie verstrekt aan de 31 grootste steden in Nederland. Deze steden kampen met typische problemen die alleen daar voorkomen. Om voor een bijdrage in aanmerking te komen moet de stad haar ambities beschrijven op de onderdelen economische ontwikkeling, sociale integriteit & veiligheid en fysieke ontwikkeling. Aan die ambities worden vervolgens concrete resultaten gekoppeld. Aan het eind van 2009 kijkt het ministerie of de resultaten zijn bereikt. Is dat niet het geval dan moet Heerlen (een deel van) het geld terugbetalen.

Projecten

De gemeente Heerlen wil de GSB-gelden de komende tijd onder meer gaan inzetten voor het realiseren van een definitieve locatie van de maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen. Er is ook al geld gereserveerd voor de aanpak van huiselijk geweld, een project dat samen met de steden Maastricht en Sittard-Geleen wordt opgezet.

Het bureau Vroegtijdig SchoolVerlaten (VSV) werkt nu ook al voor een deel met geld uit het GSB-budget. Op dit moment is in de regio Parkstad Limburg een goed vangnet opgezet om leerlingen die van school gaan, weer terug te krijgen naar een opleiding of aan werk te helpen. In de toekomst gaat veel aandacht naar de oorzaken van spijbelen en het van school gaan zonder diploma. Dat zou kunnen door de invoering van een leerlingenzorgsysteem. Zwaarlijvigheid staat centraal in het project 'gezond in de stad'. Op allerlei fronten en in samenwerking met uiteenlopende partijen wordt deze problematiek de komende jaren aangepakt.

Breed terrein

Volgens wethouder Scholtissen worden de GSB-gelden in Heerlen op een breed terrein ingezet, omdat de stad ook op vele fronten nog een achterstand heeft. "Gedurende de looptijd van het convenant houden we nauwgezet bij of alles goed verloopt. We kunnen gemakkelijk bijsturen omdat we mogen schuiven met gelden tussen de verschillende onderdelen, als we dat goed beargumenteren. Daarmee heeft het ministerie aangegeven dat wij als stad het beste de oplossingen kunnen aandragen oor onze eigen problemen."