Hoe langer je bezig bent met het redigeren van informatie over fondsen, hoe vaker je er achter komt dat veel fondsen die nu geld verstrekken een verhaal te vertellen hebben. Maar bovenal zorgen fondsen tot op de dag van vandaag voor hoop, inspiratie en positiviteit door nieuwe initiatieven financieel mogelijk te maken.
Geschiedenis, hoop en positiviteit
Mensen vragen ons wel eens "wat is er nu zo leuk aan die saaie subsidies en fondsen?" Maar geloof ons, met name de fondsen vertellen je vaak een verhaal. Een verhaal van een vervlogen geschiedenis, het vermogen zich te transformeren naar iets positiefs én het vermogen hoop en positiviteit te bieden voor andere non-profits en personen, ook richting toekomst.
Als je de verhalen van de fondsen tijdens het redigeren naleest beland je niet zelden in de verre geschiedenis, en realiseer je je dat het bijzonder is dat sommige fondsen er al ettelijke eeuwen in slagen om "goed te doen." Net als dat we tijdens het redigeren van informatie vaak schrijnende gevallen tegenkomen van mensen die ernstig ziek worden of overlijden, en bepalen dat hun vermogen ten goede moet komen van maatschappelijk nut.
Nutsbanken getransformeerd tot fondsen
Weinig mensen zullen na alle woekerpolissen per definitie warme gevoelens hebben bij de grootbanken. Toch zorgen een aantal voormalige banken ervoor dat er dagelijks nieuwe maatschappelijke en culturele initiatieven tot stand kunnen komen.
Een goed voorbeeld hiervan is Fonds 21, welke voortkomt uit de voormalige bank SNS REAAL.
Van weeshuis tot Fonds
Ander treffend voorbeeld zijn de voormalige weeshuizen, een van de oudste vormen van geïnstitutionaliseerde zorg. Na het opkomen van de verzorgingsstaat zijn deze deels getransformeerd in fondsen die zich vooral richten op minder bedeelden.
Voorbeelden hiervan zijn Stichting Elisabeth Weeshuis, Burgerweeshuis Tiel en Het Nieuwe Stads Weeshuis.
Al deze hedendaagse fondsen hebben gemeen dat ooit begonnen zijn als weeshuis, maar zelf tot op de dag van vandaag mensen in nood financieel ondersteunen.
Zorgen dat het andere beter vergaat
Wat ons erg aanspreekt zijn de fondsen die ontstaan na ingrijpende gebeurtenissen, zoals ziekte en dood. Niet het leed spreek ons uiteraard aan, wel de moed en het doorzettingsvermogen om dit leed om te zetten in positiviteit.
Niet zelden ontstaan uit deze ingrijpende gebeurtenissen fondsen die zich richten op het voorkomen of ondersteunen bij dergelijke gebeurtenissen.
Een treffend voorbeeld is de Reinier Elias Stichting. De naamgever van dit fonds is een voormalige huisarts, en is overleden aan de gevolgen van een beet van een teek welke met de Borrelia-bacterie (de veroorzaker van de ziekte van Lyme) was besmet.
Al tijdens zijn ziekte, waarvan symptomen leken te duiden op de ziekte van Alzheimer, werd door zijn naasten aan de diagnose ‘Alzheimer’ getwijfeld.
Pas in 2013, drie jaar na zijn overlijden, kon worden bevestigd dat de Lyme-bacterie in de hersenen inderdaad de grote boosdoener is geweest van de dementie en de neurologische klachten.
Inmiddels is na deze droevige gebeurtenis de Reinier Elias Stichting ontstaan welke zich richt op het financieel ondersteunen van onderzoek naar de ziekte van Lyme.
Meer positieve projecten mogelijk maken
Het vernieuwde Fondswervingonline wil positieve projecten mogelijk te maken die anders door gebrek aan financiële middelen niet duurzaam kunnen voortbestaan.
Hoe? Door meest actuele, inspirerende en toegankelijkste informatiebron te worden op het gebied van subsidies en fondsen voor non-profits.
Natuurlijk zijn er we er nog niet, maar we zijn wel hard op weg. Zo hebben we het afgelopen jaar voor het bedrag van een mooie nieuwe auto onze website vernieuwd, meer dan 1000 subsidies en fondsen herschreven tot prettig leesbare en begrijpelijke informatie én ons zelf eens na vijftien jaar kritisch onder de loep genomen.
Heb je ook een positief project of ben je een non-profit organisatie die nog geen lid is van Fondswervingonline? Kijk dan hier eens naar de mogelijkheden.