De Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland hebben de investeringsstrategie voor cultuur en cultuurhistorie 2012-2015 vastgesteld. Aan de hand van deze investeringsstrategie moet het voor de provincie Gelderland mogelijk worden veel beter te beoordelen of zij een projectinitiatief wel of niet moet steunen. Overigens moeten de Provinciale Staten (PS) de strategie nog wel vaststellen.
Innovatie financiering cultuursector noodzakelijk, cultuuromslag sector noodzakelijk
Een innovatie in de financiering van de cultuursector is noodzakelijk aldus de Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland. In de voorgestelde investeringsstrategie hebben GS daarom de mogelijke financieringsbronnen en de hoogte van de middelen geïnventariseerd. Zij streven naar een bundeling van financieringsbronnen zoals subsidie, co-financiering, revolverende en EU-middelen. GS verwachten dat met zo'n financieringsmix bij afnemende (overheids)budgetten meer projectinitiatieven uitgevoerd kunnen worden dan alleen met subsidieverstrekking. Om dit te realiseren moet een flinke cultuuromslag in de sector plaatsvinden.
Ruim 9,9 miljoen euro beschikbaar voor cultuur en cultuurhistorische projecten in 2012
Gedeputeerde Staten wil dit jaar 9,9 miljoen euro voor cultuur- en cultuurhistorische projecten beschikbaar stellen. Daarmee kan de continuïteit in de uitvoering behouden blijven en komen projectinitiatieven niet stil te liggen.
Projecten die nu voor subsidie in aanmerking komen zijn onder andere de herinrichting en vernieuwing van het Museum Elisabeth Weeshuis in Culemborg, de synagoge in Elburg, vernieuwing van de publieksvoorziening van Huis Verwolde in Laren en herbestemming van Roerdinkhof in Winterswijk.
Culturele en cultuurhistorische kwaliteiten
De provincie wil de inwoners van Gelderland een aantrekkelijk leef- en vestigingsklimaat bieden. De culturele- en cultuurhistorische kwaliteiten van een stad, dorp of regio zijn hiervoor van doorslaggevende betekenis. De provincie wil daarin investeren.