“Naar de top” is de titel van de brief waarin de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het nieuwe bedrijfslevenbeleid van het kabinet toelicht aan de Tweede Kamer.
Sectorale aanpak
Binnen het bedrijfsleven worden negen topsectoren onderscheiden: water, agro & food, tuinbouw & uitgangsmaterialen, high tech, life sciences, chemie, energie, logistiek en creatieve industrie.
Per topsector zal de overheid met bedrijven en kennisinstellingen een actieagenda opstellen om specifieke uitdagingen aan te gaan en belemmeringen aan te pakken. Deze actieagenda’s kunnen plannen bevatten binnen de volgende thema’s:
- Kennis- en onderzoek. Actiepunten binnen dit thema zijn bedoeld om de toepasbaarheid van nieuwe kennis in het bedrijfsleven te vergroten. Hiertoe moet per topsector worden bekeken voor welke innovaties de behoefte het grootst is. Samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven wordt verder gewaarborgd doordat onderzoeks- en innovatiemiddelen medegefinancierd zullen gaan worden door het bedrijfsleven.
- Buitenlandbeleid. Per topsector wordt aangegeven op welke manier het buitenlandbeleid ondersteuning aan de sector kan bieden. Hierbij kan worden gedacht aan economische diplomatie, ‘holland branding’, of het actief proberen om hoofdkantoren van buitenlandse topbedrijven naar Nederland te halen.
- Sectorale randvoorwaarden. Bedrijven in topsectoren kunnen met de huidige regelgeving hinder ervaren op gebieden als zorgregulering, ruimtelijke ordening en infrastructuur en fiscaliteit. In de actieagenda kunnen concrete oplossingen worden aangedragen om de regeldruk op deze bedrijven te verminderen, ten gunste van rendement en innovatie.
- Onderwijs en scholing. Per sector wordt bekeken op welke manier de beschikbaarheid van kennis kan worden vergroot. Dit kan onder andere door het opstellen van uitwisselingsprogramma’s tussen overheid en het bedrijfsleven, het bevorderen van na- en bijscholing. Ook zal het aanbod van mbo-opleidingen worden afgestemd op de behoefte binnen het bedrijfsleven.
- Duurzaamheid. Overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven zullen gezamenlijk inventariseren hoe verduurzaming kan worden bereikt.
Het opstellen van deze actieagenda’s zal per sector gebeuren door een zogeheten topteam, bestaande uit een boegbeeld uit de sector, een vertegenwoordiger uit de wetenschap, een hoge ambtenaar en een innovatieve topondernemer uit het MKB. Het team adviseert de minister van Economische Zaken, landbouw en Innovatie over de speerpunten van de sector en stelt een agenda op. Dit gebeurt uiterlijk in mei 2011.
Het advies van ieder topteam zal worden beoordeeld door het kabinet. Ook zullen de topteams advies uitbrengen over de besteding van de financiële middelen door de overheid. Voor de topsectoren heeft de overheid 1,5 miljard euro beschikbaar.
Meer ruimte en minder belemmeringen voor bedrijven
Het is de bedoeling dat de administratieve lasten voor bedrijven omlaag gebracht gaan worden. In 2012 is een reductie van 10% voorgenomen ten opzichte van 2010, waarna een jaarlijkse reductie van 5% moet volgen. Het kabinet zal onder andere de volgende regels vereenvoudigen of schrappen:
- Lonen, belastingen en premies: het kabinet streeft ernaar om het loonstrookje voor zowel werkgever als werknemer te vereenvoudigen door invoering van één loonbegrip voor loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies weknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Hierdoor moet zowel de administratie als de aangifte eenvoudiger worden.
- Het wordt makkelijker om een BV te starten. Formaliteiten als het verplichte minimumkapitaal van €18.000 en de verplichte bankverklaring komen te vervallen;
- BV’s krijgen meer flexibiliteit geboden: aandeelhouders kunnen een eigen bestuurder benoemen en krijgen meer vrijheden bij het bepalen van de stemverhoudingen;
- Ook de verplichte verklaring van geen bezwaar zal worden afgeschaft.
Verder zullen zzp'ers en het MKB meer kans maken op aanbestedingen door de overheid. Hierover ligt al een voorstel voor een nieuwe aanbestedingswet bij de Tweede Kamer. Het kabinet ziet echter mogelijkheden om het wetsvoorstel nog verder te versterken, zodat MKB-bedrijven en zzp'ers eenvoudiger kunnen meedingen naar overheidsopdrachten.
Ondersteuning in financiering innovatieve bedrijven via innovatiefonds
Een nieuw Innovatiefonds moet ondernemers ondersteunen bij het uitvoeren van kansrijke innovatieve projecten. Door middel van dit fonds kunnen ondernemers makkelijker investeren in nieuwe rendabele producten, diensten en processen. Het is de bedoeling dat de succesvolle innovaties zich terugbetalen en de middelen weer beschikbaar worden gesteld aan nieuwe initiatieven.
Lagere lasten voor bedrijven
Het kabinet zal 500 miljoen euro aan subsidies voor ondernemers schrappen. In ruil hiervoor zal de vennootschapsbelasting worden verlaagd en de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) worden verruimd. Dit laatste is een aftrekpost voor loonkosten voor onderzoek en ontwikkeling.
Eén loket voor bedrijven
Het toekomstige aanbod aan overheidsondersteuning voor ondernemers zal worden verzorgd door één digitaal loket, het Ondernemersplein. Dit Ondernemersplein zal worden ondersteund door voldoende fysiek toegankelijke ondernemersloketten. Ondernemers kunnen hier terecht voor objectieve informatie, aanvragen van subsidies, BTW-nummers, inschrijving in het handelsregister en dergelijke. Deze vernieuwing streeft naar lagere kosten voor ondernemers en efficiëntere dienstverlening.
Meer kennis voor bedrijven
Het kabinet is al gestart met een programma dat ervoor moet zorgen dat meer kennis wordt omgezet in nieuwe producten en diensten. Vanaf 2016 moet ten minste 2,5% van de publieke onderzoeksmiddelen worden gebruikt om kennis in nieuwe innovaties om te zetten. Innoveren in midden- en kleinbedrijven wordt gestimuleerd door het verruimen van de regeling Innovatieprestatiecontracten, waarmee MKB-ondernemers samenwerken aan innovatie.
Voor deze regeling wordt het budget van 9 miljoen verruimd tot 26 miljoen euro. Ook zullen de regels worden aangescherpt met betrekking tot samenwerking. Zie hiervoor ook de regeling Innovatieprestatiecontracten.
Bij het beroepsonderwijs gaat de behoefte en tevredenheid van het bedrijfsleven een grotere rol spelen in de kwaliteitsbeoordeling van het onderwijs. Het kabinet zal nog onderzoeken hoe de stroom van mensen uit kennisinstellingen naar bedrijven en vice versa kan worden vergroot.
Gunstige ruimtelijke condities voor bedrijven
Regio’s met een grote concentratie van bedrijven en kennisinstellingen van een bepaalde sector krijgen prioriteit als het gaat om investeringen in ruimtelijk-economische ontwikkeling.
Maatregelen met betrekking tot de benutting van ICT
- De totstandkoming van een ondernemingsdossier, waarin ondernemers gevraagde gegevens beschikbaar stellen aan overheden, moet lasten verlichten en arbeidsproductiviteit verhogen.
- Om een breedbandige infrastructuur te realiseren worden in 2010 meer en versneld mobiele frequenties geveild
- Bestaande barrières voor handel via internet binnen de EU zullen moeten worden overwonnen om exportmogelijkheden te vergroten.
Over deze nieuwe maatregelen en voornemens zal het kabinet nog voor de zomer meer informatie bieden door middel van een nota.