Kunst, cultuur en media

Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ aan de slag met nieuwe ideeen om de muzieksector verder te versterken

De adviescommissie Muziek presenteerde vandaag de maatregelen aan het bestuur van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ om de positie van wereldmuziek, hedendaags gecomponeerde muziek, jazz en geïmproviseerde muziek duurzaam te verbeteren. Los van deze maatregelen had het Fonds in de budgetverdeling van haar Afname- en Projectsubsidies al rekening gehouden met extra noodzakelijke investeringen in de sector muziek.

Aanvullende maatregelen

De adviescommissie Muziek van het fonds constateerde naar aanleiding van de onlangs afgesloten vierjarige subsidieronde dat aanvullende maatregelen nodig zijn om de vitaliteit van een deel van de muzieksector (wereldmuziek, hedendaags gecomponeerde muziek, jazz en geïmproviseerde muziek) ook voor de toekomst te garanderen. Daarom verzocht directeur-bestuurder George Lawson de adviescommissie in augustus jl. met voorstellen te komen.

Duurzame impuls

De adviescommissie Muziek adviseert om een geoormerkt bedrag van € 300.000,- te reserveren voor een programma waarbij samenwerking binnen de keten van scheppen, produceren, programmeren en publieksontwikkeling centraal staat. Zowel ensembles als podia kunnen in aanmerking komen voor een extra premie.

Vijf extra stimuleringsmaatregelen

Daarnaast stelt de adviescommissie Muziek vijf extra stimuleringsmaatregelen voor, gericht op de ontwikkeling en garandering van bijzonder repertoire:

  • onderzoekssubsidie, die de rol en betekenis van de wereldmuziek in kaart moet brengen. In opdracht van een nieuwe brancheorganisatie voor wereldmuziek, de eerste die podia en musici in één organisatie vertegenwoordigt.
  • stimuleringssubsidies aan beginnend talent voor compositietalent op het gebied van wereldmuziek en popmuziek.
  • herintroductie van de prestigieuze Matthijs Vermeulen Prijs, een tweejaarlijkse prijs op het gebied van eigentijds componeren.
  • budget voor instellingen om een Composer in Residence aan te stellen/in te huren. Deze persoon geeft de muziek een gezicht en brengt deze dichterbij het publiek.
  • vijf keer per jaar kent het fonds een bedrag toe aan artistiek talent dat hen in staat stelt een bijzonder en veelbelovend plan te onderzoeken. Met het uitvoeren van deze maatregelen geeft het fonds een duurzame impuls aan de dialoog tussen podia, programmeurs en producerende instellingen en ontstaat een betere kruisbestuiving tussen vraag en aanbod.

In totaal vraagt de adviescommissie Muziek voor de realisatie van deze maatregelen Euro 500.000,-. Indien mogelijk bepleit de commissie een extra verhoging van het budget voor de tweejarige projectsubsidies. Dit om het ‘meer voor minder'-principe beter te kunnen toepassen en de noodzakelijke projectmatige werkwijze in de muzieksector verder te kunnen stimuleren.

Het bestuur van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ heeft het advies inhoudelijk positief ontvangen en onderzoekt momenteel hoe en in hoeverre er financieel en juridisch uitvoering aan de maatregelen kan worden gegeven. De nieuwe maatregelen zouden in januari 2009 hun beslag moeten krijgen. De Vereniging voor Schouwburgen en Concertgebouwdirecties, het Muziek Centrum Nederland en het bestuur van de Vereniging Nederlandse Muziek Ensembles onderschrijven de prioriteit die de adviescommissie geeft aan het verbeteren van de relatie tussen aanbod en afname.

Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ 

Het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ is het cultuurfonds voor muziek, dans, festivals, theater en muziektheater in Nederland en investeert in de kunsten van de toekomst. Het fonds is in 2007 opgericht en verdeelt diverse subsidies voor de podiumkunsten.