Het ministerie van Economische Zaken biedt ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) de helpende hand. De kredietcrisis raakt iedereen, zo ook het MKB. Banken zijn terughoudend met het verstrekken van leningen, maar dankzij de verruiming van het Besluit Borgstellingen MKB - BBMKB is het voor MKB’ers vaak mogelijk om toch financiering te krijgen. Hierdoor kunnen zij blijven ontwikkelen en innoveren. Kortom, hierdoor kunnen zij verder met ondernemen.
Besluit Borgstellingen MKB - BBMKB
De verruimming van de Besluit Borgstellingen MKB - BBMKB houdt het volgende in: bedrijven tot maximaal 250 werknemers krijgen extra steun in de rug, doordat Economische Zaken nu ook voor deze bedrijven garant staat (dit was voorheen tot 100 werknemers).
Voor starters staat het ministerie garant voor leningen tot 200.000 euro (dit was 100.000 euro). Het maximale garantiebedrag per bedrijf is verhoogd naar 1,5 miljoen euro (in plaats van 1 miljoen).
Er zijn in Nederland 700.000 bedrijven met maximaal 250 werknemers. Gezamenlijk zijn zij goed voor vier miljoen banen. Overigens is deze verruiming geen nieuw besluit. Hier werd al in oktober 2008 toe besloten.
Andere financieringsmogelijkheden
Niet alleen de BBMKB is verruimd, ook is er 20 miljoen euro extra WBSO-budget beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van ICT-oplossingen voor innovatieve diensten. De WBSO - Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk, vergelijkbaar met Research and Development, compenseert.
Ook zijn meer Innovatievouchers beschikbaar. Ondernemers die willen innoveren kunnen hun voordeel doen met wetenschappelijke kennis om hun vragen te beantwoorden. Universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben deze kennis vaak op de plank liggen. Helaas weten mkb-bedrijven en kennisinstellingen elkaar lang niet altijd te vinden.
Om de brug te slaan zijn de innovatievouchers in het leven geroepen. Een innovatievoucher is een virtuele tegoedbon, die een mkb-ondernemer kan inruilen tegen kennis. Een innovatievoucher kan ook worden ingezet voor de betaling van octrooikosten.