Maandag 30 juni zal de directie van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten - RACM - Subsidie, namens minister, in de Broederkerk in Zeist 11 miljoen euro aan subsidiebeschikkingen uitreiken aan eigenaren of vertegenwoordigers van 85 molens.
Bovengemiddelde restauratieachterstand
Deze molens kampen met een bovengemiddelde restauratieachterstand van 30%. Door deze financiële injectie daalt die achterstand naar 23%. Het Nederlandse landschap is rijk aan circa 1250 molens, 7% komt daarvan nu in aanmerking voor subsidie. De minister heeft als doel de huidige 17% (gemiddeld) in achterstanden terug te brengen tot 10% .
Deze miljoenensubsidies zijn onderdeel van de Najaarsnota, waarin 140 miljoen euro beschikbaar werd gesteld voor het wegwerken van restauratieachterstanden. Van dit geld wordt dit jaar 88 miljoen euro verdeeld onder zeven groepen gebouwde monumenten met restauratieachterstand. Rijksmonumenten moeten namelijk eerst sober en doelmatig gerestaureerd zijn en pas daarna kunnen ze instromen in de reguliere instandhoudings-regeling, het zogenaamde Brim.
575 subsidieaanvragen
De RACM in Zeist beoordeelde de afgelopen maanden 575 subsidieaanvragen die in het kader van deze zogenaamde Rijksregeling rijkssubsidiering wegwerken restauratieachterstanden werden ingediend. Vervolgens zijn beschikkingen uitgereikt op 19 mei voor de groep grootschalige restauraties in de Timmerfabriek in Vlissingen en op 13 juni in het Orgelpark in Amsterdam voor orgels en boerderijen. Nu zijn de molens aan de beurt.
Tot slot worden op 1 juli in Artis de beschikkingen uitgereikt voor de laatste groep, de 'overige' monumenten. Daarmee is de Rrwr afgerond. Voor molenrestauraties met subsidiabele kosten tussen de 100.000-250.000 euro werden eind vorig jaar 79 aanvragen ingediend, waarvan er nu 50 zijn gehonoreerd. In diezelfde periode werden 57 aanvragen voor restauraties ingediend met subsidiabele kosten tussen de 250.000-500.000 euro. Daarvan zijn er 35 gehonoreerd.