Stichting De Netwerkschool ontvangt 14 miljoen euro subsidie van OCW, zo is deze week bekend gemaakt.
Netwerkschool 2.0
Beter onderwijs tegen dezelfde of lagere kosten. Dat is het uitgangspunt voor het model De Netwerkschool. De tientallen mensen die aan de formulering van dit model hebben meegedacht, hebben gewerkt vanuit de overtuiging dat het mbo beter kan en beter moet. Het mbo is namelijk domweg te belangrijk voor middelmatig onderwijs. Veertig procent van de jongeren tussen de 16 en de 18 jaar zit in Nederland op het mbo (bijna 240 duizend van de 600 duizend jongeren in die leeftijd).
De samenleving heeft die jongeren straks hard nodig. In eerste instantie voor het bedrijfsleven, maar het mbo levert meer dan alleen goede werknemers. Goed beroepsonderwijs betekent ook: betere burgers, betere volksgezondheid en minder criminaliteit.
Doelstelling subsidie
Het middelbaar beroepsonderwijs ontvangt het extra geld om met dit concept de bedrijfsvoering te verbeteren, de onderwijskwaliteit te verhogen en het lerarentekort aan te pakken. Al deze doelen worden op een innovatieve en baanbrekende wijze aangepakt maar moeten worden gerealiseerd binnen de bestaande regels en ruimte, zoals de lesurennorm van 850 uur.
“De kracht van de Netwerkschool zijn de grensverleggende ideeën die uit het mbo-veld zèlf komen. Ik verwacht veel van dit initiatief”, aldus Van Bijsterveldt. Van de zestig roc’s hebben zich al vijftien met enthousiasme gemeld. Deze scholen maken nu plannen over hoe zij het Netwerkschoolconcept in hun eigen situatie kunnen vormgeven. Op basis van deze plannen zal een onafhankelijke jury eind dit jaar vijf scholen kiezen die vijf jaar lang, onder wetenschappelijke begeleiding, met de Netwerkschool aan de slag gaan. Het Innovatieplatform heeft de Netwerkschool als een experiment destijds aan het Ministerie van OCW gepresenteerd.
Het Innovatieplatform heeft daarna De Argumentenfabriek gevraagd om, in samenwerking met procesmanagement MBO 2010 en ROC's, een plan van aanpak te maken.