Maatschappij en samenleving

Subsidie voor culturele projecten rond slavernij en koloniale geschiedenis

Slavernij

Er is een interessante subsidiekans geopend voor projecten die de geschiedenis van slavernij en contractarbeid in voormalige Nederlandse koloniën onder de aandacht brengen. Deze regeling biedt een belangrijke financiële impuls aan initiatieven die het culturele en historische bewustzijn over deze onderwerpen vergroten. Denk hierbij aan tentoonstellingen, theaterproducties, podcasts en andere culturele uitingen. De nadruk ligt op internationale samenwerking, waarbij beide partners, uit Nederland en het buitenland, actief bijdragen aan het project.

Waarvoor kun je subsidie aanvragen?

Deze subsidie is gericht op projecten die de gedeelde koloniale geschiedenis belichten, specifiek met betrekking tot slavernij en contractarbeid. 

Je kunt denken aan:

  • Tentoonstellingen over slavernij in voormalige koloniën
  • Theaterproducties die verhalen vertellen van tot slaaf gemaakten of contractarbeiders
  • Educatieve podcasts die de impact van slavernij op cultuur en samenleving onderzoeken
  • Films en documentaires, in combinatie met lezingen of debatten

De subsidie kan worden aangevraagd voor het organiseren van publieke programma’s rondom filmvertoningen, zoals panelgesprekken of workshops, mits deze een link hebben met het thema.

Wie komt in aanmerking?

Deze subsidie is relevant voor culturele instellingen, kunstenaars, historici, filmmakers en erfgoedorganisaties die zich richten op de koloniale geschiedenis van Nederland. Een belangrijk vereiste is dat projecten betrekking moeten hebben op landen die een rol speelden in de Nederlandse koloniale geschiedenis, zoals Suriname, Indonesië of de Caribische delen van het Koninkrijk.

Belangrijke voorwaarden

De subsidie kan tot 50% van de totale projectkosten dekken, met een maximum van € 25.000. Voor publicaties kan maximaal € 7.500 worden aangevraagd en voor films die in de bioscoop worden vertoond maximaal € 10.000. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat er sprake moet zijn van een gelijkwaardige samenwerking tussen partners in Nederland en een partnerland. Dit kan zowel een financiële als een in-kind bijdrage zijn.

Advies voor je subsidieaanvraag

Voor een succesvolle subsidieaanvraag is het essentieel dat je project helder en overtuigend de maatschappelijke en historische impact aantoont. De beoordelingscommissie kijkt naar de relevantie van het project voor zowel het Nederlandse als het buitenlandse publiek. 

Zorg ervoor dat je projectbeschrijving een duidelijke verbinding maakt tussen de geschiedenis van slavernij en de huidige culturele context. Daarnaast is het belangrijk dat de samenwerking met buitenlandse partners goed wordt onderbouwd, waarbij beide partijen gelijkwaardig bijdragen. 

Vergeet ook niet om een gedetailleerde projectbegroting in te dienen en sterke aanbevelingsbrieven van relevante professionals toe te voegen. Hiermee laat je zien dat je project breed wordt ondersteund en van belang is voor het publieke debat.

Meer informatie of deze subsidie aanvragen

Gerelateerde fondsen en subsidies