Internationaal ondernemen en ontwikkelingswerk

Subsidie voor duurzame ketens: financiële steun voor arbeidsomstandigheden en kinderarbeidbestrijding

Kinderarbeid

Ben je actief in sectoren zoals landbouw, fashion, textiel of mijnbouw en werk je internationaal? Een nieuwe subsidieregeling biedt financiële steun voor bedrijven die sociale verduurzaming in hun internationale toeleveringsketens willen doorvoeren. Deze subsidie helpt bedrijven om arbeidsomstandigheden te verbeteren, leefbare lonen te realiseren en kinderarbeid te bestrijden in landen met hoge sociale risico’s. Bovendien helpt deze regeling om te voldoen aan internationale richtlijnen, zoals de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).

Wat houdt de subsidie in?

De subsidie is speciaal gericht op het verbeteren van sociale omstandigheden in internationale ketens. Het doel is om een duurzame impact te maken door de arbeidsomstandigheden te verbeteren en te zorgen voor eerlijke lonen in productielanden. Deze regeling is een kans voor bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) willen integreren in hun bedrijfsmodel.

De drie belangrijkste thema's van de subsidie zijn:

  • Arbeidsomstandigheden verbeteren
    Creëer veilige en gezonde werkplekken en zorg dat de werkomstandigheden voldoen aan internationale arbeidsnormen.
  • Leefbare lonen realiseren
    Help lokale werknemers in de productieketen om een eerlijk en leefbaar inkomen te verdienen.
  • Kinderarbeid bestrijden
    Werk samen met lokale partners om kinderarbeid tegen te gaan en kinderen toegang te geven tot onderwijs en ontwikkeling.

Daarnaast kunnen bedrijven die milieuproblemen aanpakken binnen sociale thema’s, zoals regeneratieve landbouw, ook in aanmerking komen voor steun.

Voor welke bedrijven is deze subsidie?

Deze regeling is bedoeld voor samenwerkingsverbanden van Nederlandse bedrijven, lokale ondernemingen en maatschappelijke organisaties die actief zijn in internationale toeleveringsketens. Vooral bedrijven in risicosectoren zoals de landbouw, textiel en mijnbouw komen in aanmerking. 

De subsidie richt zich op bedrijven die zich inzetten om de sociale risico’s in hun ketens te verbeteren, zoals onveilige werkomstandigheden en lage lonen.

Voorwaarden om in aanmerking te komen:

  • Het project moet gericht zijn op het aanpakken van sociale risico's, zoals kinderarbeid, lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden.
  • Het samenwerkingsverband moet bestaan uit een Nederlandse onderneming, een lokale onderneming en een maatschappelijke organisatie die kennis heeft van de lokale context.
  • De subsidie kan niet worden gebruikt voor activiteiten die alleen betrekking hebben op eigen vestigingen of dochterondernemingen van de aanvrager.

Waarom deelnemen?

Bedrijven die internationaal opereren, staan steeds meer onder druk om te voldoen aan internationale normen en sociale verantwoordelijkheden. 

Deze subsidie biedt niet alleen financiële ondersteuning, maar helpt ook bij het creëren van een positieve impact op de gemeenschappen waarin je opereert. Door betere arbeidsomstandigheden te creëren en kinderarbeid tegen te gaan, vergroot je niet alleen je maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar versterk je ook je internationale reputatie als verantwoordelijke onderneming.

Hoe vraag je de subsidie aan?

De aanvraagprocedure begint met een quick scan, waarna een uitgebreide risicoanalyse volgt. Op basis daarvan wordt een actieplan opgesteld dat uit twee fases bestaat: eerst lokaal impactonderzoek en vervolgens de implementatie van het actieplan. 

De subsidie kan online worden aangevraagd, en de aanvraagperiode loopt van 20 augustus 2024 tot 7 oktober 2024.

Mis deze kans niet om jouw bedrijf te helpen met de sociale verduurzaming van je internationale keten. 

Meer informatie of deze subsidie aanvragen