Maatschappij en samenleving

Subsidie voor inclusieve projecten waarin kinderen met en zonder beperking samen opgroeien

Samen spelen - Kinderen - Gehandicapte kinderen

Voor veel organisaties die zich inzetten voor inclusie is dit een mooie kans om projecten te realiseren waarin kinderen met en zonder beperking samen opgroeien. Met deze subsidie kun je als stichting of vereniging bijdragen aan een inclusieve samenleving, waarin geen enkel kind aan de zijlijn hoeft te staan.

Doel en voorwaarden van de subsidie

Deze subsidie richt zich specifiek op het bevorderen van inclusie en sociale interactie tussen kinderen met en zonder beperking. Het uiteindelijke doel is een samenleving waarin elk kind vriendjes kan maken, ongeacht eventuele beperkingen. 

De subsidie is uitsluitend beschikbaar voor stichtingen en verenigingen en heeft een aantal duidelijke voorwaarden:

  • Inclusie als kern: Het project moet kinderen met een beperking op een gelijkwaardige manier laten deelnemen aan activiteiten samen met kinderen zonder beperking.
  • Duurzaamheid van het project: Het project mag geen eenmalige activiteit zijn, maar moet een blijvende impact nastreven. Denk aan structurele samenwerkingen of blijvende voorzieningen zoals toegankelijke speelplekken.
  • Projectperiode: Het project moet uiterlijk in 2025 starten en afgerond zijn voor 1 januari 2026.
  • Projectplan en begroting: Een duidelijk projectplan en een goed onderbouwde begroting zijn essentieel. Je moet daarnaast aanvullende documenten meesturen, zoals je statuten en een uittreksel van de Kamer van Koophandel.

Hoeveel subsidie kun je aanvragen

Je kunt een bijdrage aanvragen tussen de € 1.000 en € 10.000, wat ingezet kan worden voor projecten gericht op vrije tijd, sport, cultuur of andere activiteiten die participatie bevorderen.

Aanvragen: waar moet je op letten?

Een sterke aanvraag begint bij een duidelijke visie op inclusie. Maak concreet hoe jouw project bijdraagt aan het betrekken van kinderen met een beperking bij activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijke speelruimtes of gezamenlijke sportevenementen.

Een paar tips voor een succesvolle aanvraag:

  • Duidelijke focus op inclusie: Beschrijf expliciet hoe kinderen met en zonder beperking samen kunnen deelnemen en welke voorzieningen er getroffen worden om dit mogelijk te maken.
  • Duurzaamheid: Laat zien dat je project een blijvende impact heeft, bijvoorbeeld door langdurige ontmoetingen tussen kinderen te organiseren of door samenwerking met lokale partners.
  • Gedetailleerde projectbegroting: Zorg ervoor dat je een realistische begroting indient die goed aansluit bij de doelen van het project.

Voor wie is deze subsidie bedoeld?

De regeling richt zich op stichtingen en verenigingen die met hun initiatieven bijdragen aan een inclusieve samenleving. Het gaat hierbij specifiek om projecten die kinderen met een beperking samenbrengen met kinderen zonder beperking. Denk aan culturele projecten, sportevenementen of verbeteringen aan speelplekken.

Belangrijke data

Je kunt de subsidie online aanvragen tot 31 oktober 2024. De beoordeling start direct na het indienen van het projectvoorstel. Zorg ervoor dat je aanvraag compleet is met alle bijlagen zoals statuten en een uittreksel van de Kamer van Koophandel, anders kan je aanvraag niet in behandeling worden genomen.

Meer informatie of deze subsidie online aanvragen

Gerelateerde fondsen en subsidies