Arbeid en werkgelegenheid

Subsidie voor onderzoeksjournalistiek: kansen voor lokale en regionale media

Kranten - Redactie - Media - Onderzoeksjournalistiek - Subsidie

De komende periode biedt een interessante mogelijkheid voor nieuwsorganisaties die hun onderzoeksjournalistiek willen versterken. Een nieuwe subsidie maakt het mogelijk om financiële steun te ontvangen voor projecten gericht op lokale en regionale journalistiek. Dit is een kans om duurzame journalistieke initiatieven op te zetten en te investeren in nieuwe arbeidsplaatsen, trainingen en essentiële software.

Wat houdt de subsidie in?

De subsidie is specifiek bedoeld voor nieuwsorganisaties die actief zijn in Nederland en zich richten op regionale en lokale media. 

Het doel is om de onderzoeksjournalistiek binnen deze organisaties te versterken door middel van financiële steun. Dit kan variëren van het creëren van nieuwe journalistieke functies tot het aanbieden van gespecialiseerde trainingen en het aanschaffen van software die nodig is voor grondig journalistiek onderzoek.

Waar kan de subsidie voor worden gebruikt?

  • Nieuwe arbeidsplaatsen
    Het creëren van posities die specifiek gericht zijn op onderzoeksjournalistiek.
  • Trainingen en cursussen
    Het verbeteren van de kennis en vaardigheden van journalisten op het gebied van onderzoeksjournalistiek.
  • Softwarelicenties
    Het aanschaffen van noodzakelijke software die bijdraagt aan de kwaliteit van onderzoeksjournalistiek.

Doelgroep en voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moeten nieuwsorganisaties voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moeten zij minimaal drie fulltime-equivalent (fte) journalisten in dienst hebben en zich richten op de Nederlandse markt, met een specifieke focus op regionale of lokale verslaggeving.

Daarnaast is het van belang dat aanvragers een goed onderbouwde begroting en een dekkingsplan indienen. Een redactiestatuut of vergelijkbaar document, dat de onafhankelijkheid van de nieuwsorganisatie bevestigt, is eveneens vereist. Organisaties kunnen maximaal drie keer gebruikmaken van deze subsidie, mits zij aan alle voorwaarden blijven voldoen.

Tips voor een succesvolle aanvraag

Het indienen van een succesvolle subsidieaanvraag vereist zorgvuldige voorbereiding. Een gedetailleerde beschrijving van de geplande activiteiten, een realistische begroting en duidelijke KPI’s zijn essentieel. Het is ook verplicht om samen te werken met een mentor die kan ondersteunen bij het versterken van de onderzoeksjournalistiek binnen de organisatie.

Voorbeelden van succesvolle projecten uit het verleden laten zien dat samenwerking tussen verschillende redacties en een sterke focus op lokale kwesties vaak leiden tot positieve resultaten.  Door goed te leren van deze succesverhalen, kunnen organisaties hun eigen kans op toekenning vergroten.

Of bekijk onze kennisbank om een goede subsidieaanvraag te maken.

Aanvraagperiode en budget

De aanvraagperiode voor deze subsidie loopt van 16 september 2024 tot 25 oktober 2024. Het totale beschikbare budget bedraagt € 696.000, waarbij per aanvrager maximaal € 58.000 kan worden toegekend.

Ben je onderdeel van een nieuwsorganisatie die wil investeren in onderzoeksjournalistiek? Dan is dit wellicht de kans om jouw redactie naar een hoger niveau te tillen.

Meer informatie of deze subsidie aanvragen

Gerelateerde fondsen en subsidies