Woningbouwverenigingen in Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf 11 november 2010 subsidie aanvragen voor vernieuwende energiebesparende maatregelen. Woningbouwverengingen kunnen subsidie krijgen als ze tenminste vijftig woningen met drie labelstappen verbeteren. Of als ze tien van hun woningen energieneutraal maken. De woningen moeten na afloop minstens energielabel C hebben. Per provincie is maximaal € 3.000.000,- beschikbaar in het eerste jaar.
Subsidieregeling Innovatieve Energieprojecten Bestaande Bouw Woningcorporaties 2010-2013
De subsidieregeling Innovatieve Energieprojecten Bestaande Bouw Woningcorporaties 2010-2013 is een initiatief van de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. De noordelijke provincies willen investeren in woningen die minder energie gebruiken.
“Huurders merken direct het gevolg van de energiebesparende maatregelen. De energienota valt direct lager uit. Dat is goed voor de portemonnee. En huurders krijgen een behaaglijk huis,” zegt gedeputeerde Hans Konst. Ook zorgt de regeling voor werkgelegenheid in de bouw. Konst: “De corporaties gaan flink investeren in energiebesparende maatregelen. De Friese installatie- en bouwbedrijven profiteren daarvan.”
100.000 woningenplan
In woningen kan veel energie worden bespaard. Energiebesparende maatregelen dragen bij aan lagere energie lasten, comfortabel wonen en een gezond klimaat binnen en buiten. Het 100.000 woningenplan zet in op energiebesparing in de bestaande bouw en in de nieuwbouw. Daarvoor werken de provincies samen met marktpartijen in de bouw, gemeenten en woningcorporaties.
Door het gebruik van bestaande energiebesparende maatregelen en door toepassing van innovatieve oplossingen gaan de energielasten omlaag en gaat het wooncomfort omhoog. Duurzaam wonen in Noord-Nederland krijgt zo steeds meer vorm. Het 100.000 woningenplan is een initiatief van de drie noordelijke provincies.