Doelstelling van het Innovatieprogramma Revalidatie is het vergroten van het innovatievermogen van revalidatiecentra en revalidatieafdelingen van ziekenhuizen. Het programma is gericht op het opzetten van een implementatie infrastructuur door stimulering van de totstandkoming van nieuwe en de toepassing van bestaande innovaties die leiden tot een betere kwaliteit van zorg.
De kwaliteit van de zorg wordt verbeterd op verschillende domeinen en daarmee biedt het programma mogelijkheden voor de ontwikkeling van innovaties op brede thema’s. Zo heeft het Innovatieprogramma Revalidatie een impact en uitstraling voor de gehele sector. Het programma richt zich op praktisch en relatief snel toepasbare innovaties. Het is daarmee niet vergelijkbaar met het wetenschappelijk onderzoek in het Ie en IIe programma Revalidatieonderzoek.
Subsidieronde ‘ontwikkelen van nieuwe innovaties’
Bij de onderhavige subsidieronde voor de ontwikkeling van nieuwe innovaties gaat het om het testen van de meerwaarde en haalbaarheid, en bij succes geschikt maken voor bredere verspreiding. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van een plan van aanpak voor innovaties, het verspreiden van een innovatie, een pilot-implementatie van een innovatie of het uitvoeren van andere innovatieve experimenten in de revalidatie. Hieronder wordt bijvoorbeeld verstaan het uitdenken van innovaties of het uitvoeren van een testfase om zo innovaties op kleine schaal toe te passen.
Als resultaat verwachten ze kennis over de praktische waarde uit oogpunt van cliënt, professional, management en beleid én daarmee meer zicht op de implementatierijpheid van de innovatie. Het is de bedoeling dat de ontwikkelde en effectief gebleken nieuwe producten daarna via een apart traject ook daadwerkelijk breed worden geïmplementeerd. Met innovaties worden in deze ronde nieuwe klinisch toepasbare kennis/inzichten/producten bedoeld waarvan de implementatiemogelijkheden nog onderzocht moeten worden. De call is heel algemeen gesteld maar de mogelijkheden voor deze subsidieronde zijn dan ook breed.
Subsidiebudget
ZonMw stelt subsidie beschikbaar als stimulans. Voor deze subsidieronde is een budget van € 700.000,- beschikbaar. Er kan financiering worden aangevraagd voor een project met een maximale looptijd van 1 jaar. Het maximale subsidiebedrag is € 45.000,- (kleinere projecten mogen ook).
Randvoorwaarden
- Het moet steeds gaan om een revalidatie toepassing en concrete plannen. Van de innovatie die (op proef) ingevoerd wordt, moet vooraf enigszins aannemelijk zijn dat deze effectief is.
- Indien het voorstel een pilot-implementatie betreft, dient het effect van de innovatie gemeten te worden op het niveau van cliënt, professional, management en beleid.
- In het plan wordt per ontwikkelde toepassing steeds een proefimplementatie en evaluatie daarvan opgenomen.
- Tijdens het project vindt afstemming plaats met relevante beroepsverenigingen, brancheorganisatie, cliëntenorganisaties en eventuele expertisecentra.
- Bij de uitvoering van het project wordt een partnerschap aangegaan tussen de ontwikkelaar en medewerker(s) die er in de praktijk mee aan de slag moeten gaan. De ‘hoofdaannemer’ van het project dient het plan in en gaat daarnaast samenwerkingsverbanden aan met andere partijen. De mogelijkheid bestaat om delen van de uitvoering uit te besteden. De ‘hoofdaannemer’ blijft echter zelf eindverantwoordelijk voor de aangegane inhoudelijke en financiële verplichtingen.
- Tijdens de uitvoering van het project worden de ervaringen gedeeld. Zo neemt de beschikbare kennis over succes- en faalfactoren bij de ontwikkeling en proefimplementatie van innovaties toe.
- Als eindproduct bij de projecten wordt een eindverslag verwacht waarin zowel een omschrijving van de innovatie, de ervaren effecten van de innovatie als de succes- en faalfactoren in het implementatie- of verspreidingstraject helder besproken worden. Het eindverslag dient ook voorzien te zijn van een advies voor bredere implementatie.
- Organisaties kunnen voor meerdere innovaties ontwikkelplannen indienen.
- Het strekt tot de aanbeveling dat in het project patiënten als ervaringsdeskundigen participeren, bijvoorbeeld in een klankbordgroep.
- De aanvragen kunnen vanuit verschillende organisaties ingediend worden. Voorwaarde is wel dat de resultaten van het project ten goede komen aan organisaties die werken op basis van revalidatie-DBC.
- De maximale looptijd van het project is 1 jaar.
Procedure en planning
In deze ronde wordt niet gewerkt met vooraanmeldingen maar wordt direct een definitieve subsidieaanvraag ingediend. De uiterste indiendatum van de aanvraag is 1 oktober 2009, 23:30 uur. Aanvragen kunnen uitsluitend in het Nederlands ingediend worden via ProjectNet, het elektronische aanvraagsysteem van ZonMw. De beoordeling van de aanvragen wordt bij ZonMw op bureauniveau voorbewerkt, eventueel met ondersteuning van externe experts. Begin november vindt de beoordeling door de programmacommissie IR plaats. Eind november ontvangen de aanvragers een gemotiveerd bericht over afwijzing of toezegging voor financiering van het project.
Het ingediende voorstel wordt door de commissie op de volgende criteria beoordeeld:
- Inhoudelijke kwaliteit van het projectvoorstel (o.a. helderheid in teksten, breedte in de samenstelling van de projectgroep, ambitieniveau, kwaliteit van het plan van aanpak)
- Relevantie van het project (o.a. waarde van het project voor de programmadoelstellingen, aansluiting bij de ontwikkelingen in de revalidatiezorg)
- Originaliteit van het project (levert het project nieuwe kennis en ervaringen)
- Toepasbaarheid van de te ontwikkelen innovatie (o.a. complexiteit van de innovatie en de mate waarin deze geschikt is voor meerdere revalidatiecentra en revalidatieafdelingen van academische ziekenhuizen)