Tot 4 oktober subsidie aanvragen voor projecten gericht op ontwerpend leren en creatieve skills

Fashion - Mode - Design -Netwerk - Samenwerken

De tijd begint te dringen voor organisaties die financiële ondersteuning willen aanvragen om jongeren te helpen bij het ontwikkelen van praktische en strategische ontwerpvaardigheden. De aanvraagperiode voor deze subsidie sluit namelijk op 4 oktober. Deze regeling biedt een unieke kans voor makerplatforms en creatieve werkplaatsen om maximaal € 75.000 aan te vragen voor het opzetten of verder professionaliseren van programma’s die jongeren ondersteunen in hun creatieve ontwikkeling. Dit is hét moment om jouw project te versterken en jongeren de tools te geven die ze nodig hebben om te floreren in de creatieve industrie.

Voor wie is deze subsidie bedoeld?

Deze subsidie is gericht op organisaties die educatieve programma’s ontwikkelen voor jongeren tussen de basisschoolleeftijd en 28 jaar. Het doel is om deze jongeren de kans te geven om vaardigheden te leren in verschillende ontwerpdisciplines zoals productontwerp, modeontwerp, creatieve codering en visueel verhalen vertellen (visual storytelling). De regeling streeft ernaar om jongeren uit diverse culturele en sociaaleconomische achtergronden te bereiken, zodat zij met vertrouwen de creatieve industrie kunnen betreden.

Wat kun je met de subsidie doen?

De subsidie biedt brede ondersteuning voor verschillende soorten educatieve initiatieven:

  1. Buitenschoolse educatie
    Programma’s die buiten de reguliere schooltijden plaatsvinden, zoals workshops, summer schools of avondlessen, waarin jongeren nieuwe ontwerpskills leren.
  2. Kennisontwikkeling 
    Projecten die jongeren helpen bij het opbouwen van een portfolio, het versterken van hun netwerk, en het ontwikkelen van een eigen praktijk binnen de creatieve sector.
  3. Professionaliseringsactiviteiten
    Organisaties kunnen tot 35% van het subsidiebedrag gebruiken voor hun eigen professionalisering. Dit kan bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een lange-termijnvisie, het verbeteren van de positionering van de organisatie of het zoeken naar duurzame financiering.

Belangrijke voorwaarden en restricties

Bij het aanvragen van deze subsidie zijn er enkele belangrijke voorwaarden en restricties waar je rekening mee moet houden:

  • Programma-uitvoering
    Je project moet binnen een jaar worden uitgevoerd en moet uiterlijk op 1 april 2025 van start gaan.
  • Professionele ontwerpers
    Minstens één professionele ontwerper moet bij het programma betrokken zijn.
  • Cofinanciering
    Minimaal 20% van de financiering moet afkomstig zijn van andere bronnen dan het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
  • Geen reguliere onderwijsprogramma's
    De subsidie is niet bedoeld voor activiteiten die binnen het reguliere onderwijscurriculum vallen, maar richt zich juist op buitenschoolse initiatieven.

Verspreiding van het budget

De subsidie is beschikbaar in heel Nederland, inclusief het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het totale jaarbudget bedraagt € 750.000, waarbij per project maximaal € 75.000 kan worden aangevraagd. 

Voor elke regio (Caribisch gebied, Midden, Noord, Oost, West en Zuid) wordt minstens één voorstel ondersteund dat voldoet aan de criteria.

Deadline aanvraag

Aanvragen kunnen tot en met 4 oktober online worden ingediend, dus enige haast is geboden.

Mis deze kans niet om jouw organisatie en programma’s verder te ontwikkelen en bij te dragen aan de creatieve groei van jongeren. 

Meer informatie of deze subsidie nu aanvragen