Unieke kans: 1 miljoen euro beschikbaar voor duurzame onderwijs- en vrouwenprojecten in Afrika

Onderwijs - Afrika

Een nieuwe stichting met een jaarlijks budget van 1 miljoen euro biedt kansen voor non-profit organisaties die zich inzetten voor onderwijs, vrouwenrechten en sociale rechtvaardigheid in Afrika. De stichting focust op projecten die duurzame impact hebben op vrouwen en kinderen op het continent. Ze zoekt naar langetermijnpartnerschappen en ondersteunt initiatieven zoals onderwijs voor meisjes en vrouwen, de strijd tegen geweld tegen vrouwen en vroegschoolse educatie. Voorbeelden van gesteunde projecten zijn studiebeurzen, educatieve programma's in Gambia en ondersteuning van vrouwen slachtoffers van oorlogsmisbruik. Subsidies zijn beschikbaar voor organisaties die voldoen aan specifieke voorwaarden, zoals het aansluiten bij de missie van de stichting en transparantie in aanpak.

Focus op duurzame ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid

De foundation heeft als doel om via strategische, langetermijnpartnerschappen projecten te ondersteunen die structurele veranderingen in Afrika kunnen teweegbrengen. De focus ligt hierbij op drie kerngebieden.

Onderwijs voor meisjes en vrouwen

Onderwijs is een krachtige motor voor verandering, vooral in regio’s waar de toegang voor meisjes en vrouwen beperkt is. De foundation ondersteunt initiatieven die de toegang tot onderwijs verbeteren op alle niveaus, van vroegschoolse educatie tot universitaire studiebeurzen. Dit draagt niet alleen bij aan de persoonlijke ontwikkeling van vrouwen, maar ook aan de bredere economische en sociale ontwikkeling van de gemeenschap.

Bestrijding van geweld tegen vrouwen

Helaas zijn vrouwen en meisjes in Afrika vaak het slachtoffer van geweld, waaronder kindhuwelijken, verkrachting en het ontzeggen van onderwijs. De foundation investeert in projecten die deze problemen aanpakken en werken aan het creëren van veilige en ondersteunende omgevingen voor vrouwen. Dit omvat onder andere programma’s die zich richten op het versterken van wetgeving, bewustwordingscampagnes en directe ondersteuning van slachtoffers.

Vroegschoolse educatie

Om een basis te leggen voor een vreedzame en welvarende samenleving, ondersteunt de foundation programma’s voor vroegschoolse educatie. Deze programma’s richten zich op het bevorderen van respect, tolerantie en fundamentele vaardigheden zoals geletterdheid en rekenen. Dit soort initiatieven helpen bij het bouwen van een solide basis voor het toekomstige leiderschap van Afrika.

Voorbeelden van gesteunde projecten

De foundation heeft al diverse impactvolle projecten ondersteund. Hieronder een aantal voorbeelden.

Studiebeurzen voor Afrikaanse studenten

De foundation heeft studiebeurzen verstrekt aan getalenteerde Afrikaanse studenten om hen in staat te stellen te studeren aan gerenommeerde internationale universiteiten. Dit helpt niet alleen bij het vergroten van de kennis en vaardigheden van de studenten zelf, maar ook bij het terugbrengen van deze kennis naar hun thuislanden.

Programma’s voor vroegschoolse educatie in Gambia

In Gambia heeft de foundation bijgedragen aan programma’s die kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met geletterdheid, rekenen en sociale vaardigheden. Dit legt een solide basis voor hun verdere educatieve en persoonlijke ontwikkeling.

Ondersteuning van vrouwen die slachtoffer zijn van oorlogsmisbruik

In gebieden die zijn getroffen door conflicten, biedt de foundation steun aan vrouwen die slachtoffer zijn geworden van oorlogsmisbruik. Deze projecten richten zich op zowel psychologische ondersteuning als op het bieden van middelen om hun levens weer op te bouwen.

Wie komt in aanmerking?

De subsidies van de foundation zijn beschikbaar voor non-profit organisaties die zich richten op onderwijs, vrouwenrechten en sociale rechtvaardigheid in Afrika. 

Om in aanmerking te komen, moet je organisatie een non-profit organisatie/Public Benefit Organisation (PBO) zijn en moeten de projecten voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden:

  • Passend binnen de missie
    Het project moet nauw aansluiten bij de missie van de foundation en een duidelijke focus hebben op de verbetering van de levensomstandigheden van vrouwen en kinderen.
  • Betrouwbaarheid en transparantie
    De stichting hecht veel waarde aan een transparante en betrouwbare aanpak. Dit betekent dat financiële rapportages helder moeten zijn en dat er vertrouwen moet zijn in de betrokken personen en programma's.

Langetermijnpartnerschappen

De foundation zoekt naar duurzame samenwerkingen en overweegt alleen langetermijnpartnerschappen. Jaarlijkse evaluaties zijn onderdeel van deze samenwerkingen om de voortgang en resultaten te monitoren.

Meer informatie of deze subsidie aanvragen