De fiscale regelingen Vamil en MIA: MIA (Milieuinvesteringsaftrek) en Vamil (Willekeurige Afschrijving Milieuinvesteringen) bieden al lange tijd voordeel aan bedrijven die investeren in anaërobe waterzuivering. In de voedingsmiddelenbranche is anaërobe waterzuivering niet meer vernieuwend. Daarom verdwijnt anaërobe waterzuivering waarschijnlijk in 2009 van de lijst met technieken die in aanmerking komen voor MIA\Vamil-subsidie.
Geavanceerdere waterzuiveringstechnieken zoals de membraanbioreactor en de aërobe korrelslibreactor blijven voorlopig gehandhaafd op de lijst.
De Milieulijst 2008
Op de Milieulijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil. Het Ministerie van VROM past de Milieulijst jaarlijks aan, zodat de lijst aan blijft sluiten bij de beleidsprioriteiten. In de afgelopen jaren zijn veel end-of-pipe technieken vervangen door technieken voor bronmaatregelen.
Betrekkelijk nieuw op de Milieulijst zijn twee omschrijvingen voor waterbesparing. Bedrijven kunnen zelf bepalen hoe ze deze waterbesparing realiseren. Daarnaast stimuleert MIA\Vamil het gescheiden houden van afvalwaterstromen en het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater.
Vamil en MIA
De MIA en Vamil zijn fiscale aftrekregelingen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Milieulijst. De MIA en Vamil zijn twee verschillenden regelingen, maar worden vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van een gezamenlijke lijst, de zogenaamde Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen genoemd die in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil. De Milieulijst wordt jaarlijks herzien.