Op 9 november is het Actieplan Ruimtevaart aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Het is een gezamenlijk actieplan dat uit te voeren acties bevat voor bedrijfsleven, kennisinstellingen, intermediairs en overheid. Het plan biedt een sterke focus op het gebruik van ruimtevaart en op wat het oplevert voor Nederland.
Accent
Het accent ligt op acties die op korte termijn leiden tot betere samenwerking, synergie en afstemming en op het beter gebruik maken van de reeds beschikbare mensen en middelen. Meer dan in het verleden wordt ingezet op het overdragen van kennis naar sectoren buiten de ruimtevaart.
Wijzigingen
Belangrijkste wijzigingen Subsidieregeling prekwalificatie ESA-programma's
- De in het actieplan geformuleerde strategie vereist een aantal aanpassingen van de Subsidieregeling prekwalificatie ESA-programma's. Het in de regeling gehanteerde onderscheid tussen bepaalde categorieën van projecten en de daaraan gekoppelde onderverdeling van het subsidieplafond komen te vervallen.
- Op grond van het actieplan is ook besloten dat voor twee nieuwe producten of productieprocessen subsidie kan worden aangevraagd: toepassingen van satellieten voor aardobservatie en voor telecommunicatie. Twee oorspronkelijke onderwerpen vervallen.
- Hoogwaardige structuuronderdelen voor lanceervoertuigen worden niet meer beschouwd als toekomstige prioriteit en voor payload van navigatie satellieten zijn de relevante activiteiten voor het satellietsysteem Galileo reeds voorbij het prekwalificatiestadium waarop de regeling is gericht.
- Tot nu toe werd elk jaar, bij wijze van uitzondering, de bepaling opgenomen dat projectkosten die zijn gemaakt en betaald vanaf de start van het kalenderjaar waarin de aanvraag is ingediend mede in aanmerking worden genomen. Besloten is, deze uitzonderingsbepaling te vervangen door een vaste regel in het eerste lid van artikel 5.
- Het rangschikkingscriterium van artikel 11, derde lid, onder f, wordt vervangen door een meer onderscheidend criterium.
- In hoofdstuk 3 van het Actieplan Ruimtevaart wordt prioriteit gegeven aan een viertal ambities dat zich laat groeperen onder drie inhoudelijke zwaartepunten (wetenschap, operationeel gebruik en infrastructuur) en een viertal ambities dat is gekoppeld aan twee algemeen geldende zwaartepunten (kennisoverdracht en educatie alsmede communicatie en regie). De wijziging heeft geen gevolgen voor de uit de regeling voortvloeiende administratieve lasten (aanvraagformulier, projectplan en begroting, verantwoordingsinformatie).
Subsidieplafond
Het subsidieplafond voor het verlenen van subsidies op aanvragen ontvangen in de in artikel II vastgestelde periode bedraagt euro 5.899.143,-.