Voorwaarden voor de student
Belangrijkste eis: de student behoort tot de absolute top! Een kandidaat moet verder aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een beurs voor het HSP Talentenprogramma:
- De studieresultaten moeten laten zien dat de aanvrager een talentvolle student is, dus het moeten uitzonderlijk goede studieresultaten zijn. De aanvrager moet bijvoorbeeld behoren tot de beste 10% van de opleiding, of misschien zelfs tot de beste 5%.
- De (laatste) (hoofd)opleiding in Nederland is een voltijdse, in CROHO geregistreerde opleiding bij een instelling die de gedragscode heeft ondertekend.
- Het studie- of onderzoeksprogramma dat de student wil gaan doen is een bachelor- of masterprogramma, dat aansluit op de studie in Nederland. Als de student een stage wil doen, moet die een regulier onderdeel zijn van de opleiding (en levert dus studiepunten op). Let op: een studieprogramma op PhD-niveau komt niet in aanmerking.
- De studie in het buitenland duurt minimaal zes en maximaal 24 maanden.
- De student is bij aanvang van het nieuwe studiejaar (1 september) niet ouder dan 35 jaar.
- De student heeft de Nederlandse nationaliteit of voldoet aan de regels voor het ontvangen van Nederlandse studiefinanciering.
Voorwaarden voor u als instelling
De student heeft van uw instelling een aantal documenten nodig:
- Een voordrachtsbrief van bij voorkeur de decaan of directeur van de opleiding.
- Twee referentiebrieven van docent of hoogleraar.
- Eventuele cijferlijsten en diploma’s.
- De CROHO/Isat-code van de opleiding.
Beurs - subsidie
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft voor de uitstroom van talentvolle studenten drie miljoen euro beschikbaar gesteld.
Het totale aantal beurzen is niet vastgelegd. Het is afhankelijk van hoe hoog de toegekende beurzen uitvallen. De hoogte van een beurs hangt vooral af van het collegegeld dat de student moet betalen en van de duur van de studie in het buitenland.
De beurs bestaat uit de volgende componenten:
- Ruime tegemoetkoming in het te betalen collegegeld.
- Tegemoetkoming in de kosten voor levensonderhoud, verzekeringskosten en leges: Het gaat hier om een standaard maandbedrag vermenigvuldigd met het aantal maanden dat de studie in het buitenland duurt. Het maandbedrag varieert per land.
- Een eenmalige standaardbijdrage in de reiskosten.
Aanvraagprocedure in stappen
- De kandidaat verzamelt de volgende vereiste documenten:
- Een curriculum vitae.
- Kopieën van relevante diploma’s, cijferlijsten en certificaten.
- Een motivatie voor studie/stage in het buitenland (maximaal één A4).
- Kopieën van correspondentie met de buitenlandse instelling over de toelating en over het collegegeld.
- Een voordrachtsbrief voor deze beurs van (bij voorkeur) de decaan of de directeur van de opleiding in Nederland, ook als de kandidaat niet meer staat ingeschreven (zonder deze voordracht neemt de Nuffic de aanvraag niet in behandeling). De voordracht dient op officieel instellingspapier met briefhoofd aangeleverd te worden, ondertekend te zijn en voorzien van datum.
- Twee referentiebrieven van hoogleraren of andere docenten. De referentiebrieven dienen op officieel instellingspapier met briefhoofd aangeleverd te worden, ondertekend te zijn en voorzien van datum.
- Een kopie van paspoort of identiteitskaart.
- Een bewijs dat de student in aanmerking komt voor studiefinanciering (alleen voor kandidaten die niet de Nederlandse nationaliteit hebben).
- Pas nadat de kandidaat alle benodigde documenten voor de aanvraag heeft verzameld, kan hij/zij een digitale aanvraag indienen via de website.
- De digitale aanvraag dient te worden uitgeprint, ondertekend en aan het dossier te worden toegevoegd.
De contactpersoon van de Nederlandse instelling ontvangt een kopie van de aanvraag van de student.