Crowdfunding bestaat al lang
Simon Douw van Douw&Koren Crowdfunding Consultancy, een ervaren crowdfunder van het eerste uur, wijst er op dat crowdfunding eigenlijk al heel lang bestaat.
Simon: “Het Amerikaanse Vrijheidsbeeld was een gift van het Franse volk aan het Amerikaanse. Afspraak was dat Frankrijk het beeld zou verschepen naar Amerika, en Amerika zou zorgdragen voor de sokkel van het beeld. Echter, op het moment dat het beeld per schip onderweg was, belandde de VS in een economische crisis. Vervolgens riep de Amerikaanse regering het volk op: het is een cadeau van het Franse volk aan jullie, het is dan ook aan jullie om de sokkel te bekostigen.
Uiteindelijk betaalden Amerikaanse burgers 100.000 dollar voor de reali- satie van de sokkel; en dat in kleine bijdragen. Deze supporters kregen in ruil voor hun inleg een miniatuur van het Vrijheidsbeeld terug. Dat is een schoolboekvoorbeeld van wat we inmiddels “reward-based crowdfunding” noemen: een grote groep mensen financiert met kleine individuele bijdragen een concreet project en ontvangt in ruil daarvoor een (symbolische) belo-ning.
Overigens is crowdfunding ook in de Lage Landen eeuwenoud. Wat te denken van het gebruik om schepen te bekostigen door een grote groep investeerders die kleine bijdragen inlegden om risico te spreiden? Verschil tussen deze antieke crowdfunding voorbeelden is nu, dat door nieuwe media, een steeds horizontaler georganiseerde wereld en soms ook de wens van mensen om buiten de instituties om hun plannen te realiseren, crowdfunding een vlucht aan het nemen is.
Het eerste hedendaagse initiatief op het gebied van crowdfunding in Nederland was Sellaband in 2006; een site waar bands de opname van hun CD financierden. Daar zijn vrij snel platforms voor ontwikkelingssamen- werking op gevolg, zoals de Eenprocentclub. Even later lanceerden meer platforms voor creativiteit, zoals Voordekunst voor kunst en cultuur, cinecrowd voor films en tenpages voor boeken. Nog recenter, in de loop van 2011, is de opkomst van platforms waarop ondernemers gefinancierd kunnen worden, vaak met leningen of aandelen, zoals CrowdAboutNow, Geld- voorelkaar en Symbid. Het aantal crowdfunding platforms in Nederland is in 2011 overigens letterlijk verdubbeld.
Soorten crowdfunding platforms
Je kunt volgens Simon onderscheid maken tussen drie soorten crowdfunding platformen.
“De eerste is wat ze soms het donatieplatform noemen. Een onterechte term omdat je er meestal, zoals bij Voordekunst, of bij het voorbeeld van het vrijheidsbeeld, in natura iets voor terug krijgt. Liever gebruiken we daarom de term “reward-based crowdfunding”.
Het tweede type platform is leningenplatform, waarbij iedereen die geld inlegt het geld na een vaste periode weer terugkrijgt, vaak met een vastgesteld rente-percentage Voorbeelden hiervan zijn Geldvoorelkaar en Crowdaboutnow.
En dan heb je het laatste type platformen en dat zijn de investeringen- of equityplatform, waarbij mensen die inleggen een aandeel in het bedrijf als beloning krijgen. In Nederland is dat bijvoorbeeld Symbid.”.
Deze informatie bekijken?
- Eenvoudige navigatie: Vind moeiteloos je weg door meer dan 4000 regelingen met ons intuïtieve platform.
- Real-time alerts: Mis nooit meer een kans met onze gepersonaliseerde meldingen.
- Effectief beheer: Houd subsidies en fondsen overzichtelijk bij met je eigen dashboard.