Algemeen

Oprichten en besturen van een stichting

Bij het aanvragen van subsidies en fondsen is vaak een vereiste dat de aanvrager een rechtspersoon is. Maar wat te doen als je nog geen bv, stichting of vereniging hebt? 

Opzet en besturen van een stichting

Oprichten en besturen van een rechtspersoon vaak een vereiste

Wanneer je serieus werk wilt maken van het aanvragen van subsidies of fondsen komt je er vaak niet onderuit om een rechtspersoon op te richten.

Veel subsidieverstrekkers en fondsen stellen als een van de voorwaarden dat de aanvrager een rechtspersoon dient te zijn. Je bent dus niet beperkt tot een stichting. Wanneer je een duidelijke commerciële doelstelling hebt ligt het voor de hand om een b.v. op te richten.

Is de activiteit waar je subsidies of fondsen voor gaat werven niet gericht op winst dan kan het interessant zijn om een stichting op te richten.

Dossier opzet en besturen van een stichting

Speciaal voor iedereen die in het bestuur van een stichting actief is, of overweegt een stichting op te zetten, hebben we een aantal artikelen geschreven over het opzetten en besturen van een stichting vol met handige praktijktips en checklists.

We behandelen de vaak technische en juridische informatie op een prettig leesbarer manier.

Na het lezen van dit dossier weet je alles over het opzetten en besturen van een stichting.

Een stichting en haar bestuur
Je leert hier waarom een stichting een 'ding' is, waarom we een stichting in het leven roepen, waarom een stichting een doel heeft en wat het belangrijkste verschil is met een stichting.

Het besturen van een stichting
Het bestuur van een stichting is belast met het besturen van de stichting. Daarnaast is het de taak van het bestuur de stichting naar buiten toe te vertegenwoordigen. Maar weet je nu wat je te doen staat? Je leert hier alles over het besturen van een stichting en de reden waarom dit zo belangrijk is. 

Het oprichten van een stichting
De wet stelt relatief weining eisen aan een stichting. Wel zijn er regels ten aanzien van de wijze van oprichting via een notariële akte, de statuten, naam en doel van de stichting. Voor veel subsidieverstrekkers en fondsen is het bovendien van belang dat de stichting niet slechts één bestuurder heeft. Zorg dus voor meerdere mensen in het bestuur.

Hier leren we je dus alles over het oprichten van een stichting.

De stichting en belastingen
Een stichting kan te maken krijgen met verschillende soorten belastingen. We bespreken de bij een stichting meest voorkomende belastingen: het successie- en schenkingsrecht, loonbelasting en sociale premies, vennootschapsbelasting en omzetbelasting.

De stichting en haar personeel
Er zijn vele stichtingen in Nederland waarvoor niet alleen een bestuur actief is, maar waar ook vele anderen zich voor inzetten. Er is gewoon veel werk te verzetten en het bestuur kan dit vaak niet allemaal in haar eentje doen. In dit hoofdstuk besteden wij aandacht aan de verschillende manieren waarop een stichting haar werkzaamheden kan (laten) uitvoeren. 

Het beëindigen van een stichting
Hoewel een stichting niet verdwijnt door eventueel overlijden van bestuursleden, kan een stichting toch aan haar einde komen. De stichting wordt ontbonden of wordt omgezet naar een andere rechtsvorm. In dit artikel vertellen we je alles over het beeindigen van een stichting.

Meer informatie over het oprichten en besturen van een stichting

Meer informatie over het opzetten en besturen van een stichting kun je vinden in onze dossiers.

Ga naar de dossiers

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!
  • Eenvoudige navigatie: Vind moeiteloos je weg door meer dan 4000 regelingen met ons intuïtieve platform.
  • Real-time alerts: Mis nooit meer een kans met onze gepersonaliseerde meldingen.
  • Effectief beheer: Houd subsidies en fondsen overzichtelijk bij met je eigen dashboard.

Word nu lid

Je bent al lid voor slechts € 33,- per maand!