Toepassing
Doel van het beleidskader is het subsidiëren van doorstroomprogramma’s die zich richten op het creëren van een soepele overgang voor vmbo-leerlingen, in het bijzonder vmbo-leerlingen in een kwetsbare positie, naar het mbo of het havo.
De doorstroomprogramma’s zijn bedoeld voor vmbo-leerlingen die volgens hun school extra begeleiding of ondersteuning nodig hebben. Gedacht kan worden aan leerlingen die specifieke vaardigheden en/of kennis ontberen die nodig zijn voor een soepele overgang. Het gaat vooral om leerlingen die vanuit hun omgeving gedurende hun schoolloopbaan minder vanzelfsprekend hulpbronnen vanuit economisch, sociaal en cultureel perspectief tot hun beschikking hebben (gehad) om hun mogelijkheden optimaal te ontplooien.
Subsidiabele activiteiten
Om voor subsidie in aanmerking te komen moet een doorstroomprogramma zich in ieder geval richten op één of meer van de volgende activiteiten, die het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van de leerling of student vergroten:
- Het voorbereiden op de gevraagde werkhouding in het mbo of het havo, bijvoorbeeld door reflectie op de eigen rol en vaardigheden. Hierbij wordt de leerling ook begeleid bij het verbeteren van de studievaardigheden zoals de ontwikkeling van een eigen leerstrategie en het leren plannen en organiseren van de leeractiviteiten.
- Persoonlijke begeleiding en coaching rondom en tijdens de overgang
- Het leren benutten van netwerken of hulpbronnen uit de omgeving
- Het vakinhoudelijk ‘bijspijkeren’ op onderdelen van een vak. Bijvoorbeeld op onderdelen van het vak wiskunde die in het vmbo niet zijn behandeld en in het havo wel aan bod komen of op specifieke taal-, lees- en/of rekenvaardigheden
- De training en coaching van leraren, begeleiders, coaches, medeleerlingen of -studenten die verder in hun opleiding zijn en die als coach of begeleider worden ingezet
- Tot slot moet aangegeven worden hoe binnen het programma wordt ingezet op de bevordering van de betrokkenheid van ouders en/of betekenisvolle anderen uit de omgeving van de leerling of de student.
Subsidie
Per deelnemende leerling wordt voor de berekening van de hoogte van de subsidie uitgegaan van een bedrag van € 700 per kalenderjaar. De subsidie wordt per aanvraag verstrekt voor twee cohorten leerlingen (dat wil zeggen: twee groepen leerlingen waaraan een programma op twee opeenvolgende
overstapmomenten wordt aangeboden).
Het bevoegd gezag kan per vmbo-vestiging per doorstroomprogramma voor maximaal 35 leerlingen per kalenderjaar een subsidieaanvraag indienen.
Het maximale bedrag dat per vmbo-vestiging (volgens BRIN) per kalenderjaar per doorstroomprogramma kan worden verstrekt is € 24.500.
Aanvragen
Indienen via een aanvraagformulier, zoals te vinden op de website van het verstrekkende fonds (zie contactgegevens).
Aanvraagperiode
Zie rechtsboven voor de aanvraagperioden: je kunt deze subsidie namelijk niet het hele jaar dor aanvragen.
Aanvraagprocedure
Een subsidieaanvraag wordt ingediend door het bevoegd gezag van een vmbo-vestiging in afstemming met één of meer samenwerkende regionale opleidingscentra (roc), agrarische opleidingscentra (aoc), vakinstellingen of havoscholen.
De betrokken partijen stellen hiervoor een plan op, dat door het bevoegd gezag van alle partijen is ondertekend en bij de aanvraag wordt gevoegd. Samenwerking is een voorwaarde voor een subsidieaanvraag. Het bevoegd gezag dat de subsidieaanvraag indient, wordt aangewezen als penvoerder en subsidieontvanger.