Toepassing
Doel van de oproep is het ondersteunen van klinische proeven die de effectiviteit vergelijken van bestaande zorginterventies die al in gebruik zijn bij een gegeven indicatie, bijvoorbeeld vergelijkingen tussen twee medicijnen, medische therapie versus chirurgie, onderzoeken naar optimale timing van chirurgie, enz.
Het onderzoek moet pragmatisch en praktijkgericht zijn en niet commercieel van aard.
De verschillende behandelingsopties die worden vergeleken in de proeven moet betrekking hebben op behandelingen die vergoed door gezondheidszorgbetalers in België en Nederland, of de potentie hebben dit te worden. Elke proef moet de potentie hebben om resultaat te genereren met een onmiddellijke en belangrijke impact op de efficiëntie van de gezondheidszorgstelsels in België en Nederland.
De call richt zich op vergelijkende effectiviteitsproeven met een duidelijke prijs-kwaliteitverhouding die het potentieel hebben van een rendement op de investering.
Vergelijkende effectiviteitsproeven vergelijken de voordelen en nadelen van verschillende behandelingsopties (inclusief geen behandeling of placebo) die al in gebruik zijn in het gezondheidszorgsysteem bij gegeven indicatie, maar die nooit adequaat direct zijn vergeleken (dat wil zeggen welke van 2 behandelingen werken beter in een real-life situatie).
Geaccepteerde proefinterventies zijn niet beperkt tot medicijnen of medische hulpmiddelen maar omvatten ook een breed scala aan interventies, zoals psychotherapie, diagnostische tests of chirurgie.
Voorstellen zullen worden geselecteerd op basis van de behoefte aan bewijs in de klinische praktijk en mogelijke efficiëntie verbetering en potentiële return on investment voor de gezondheidszorgstelsels. Het primaire doel van de proef zou van niet-commerciële aard moeten zijn.
Niet toepasbaar
- Implementatie-onderzoek, gedefinieerd als "de wetenschappelijke studie van methoden ter bevordering van de opname van onderzoeksresultaten in de praktijk"
- Gezondheidszorgonderzoek dat de organisatie van zorg bestudeert (op macro-, meso- of microniveau). Deze oproep biedt geen ruimte voor onderzoek met organisatorische innovaties, zoals taakherschikking, aanbieden van de interventie op een andere locatie of logistieke organisatie van zorg
- Ontwikkelingsstudies, innovatiestudies
- Preventie, screening (vroege detectie) of tests om risico's of reacties te voorspellen. Een uitzondering is gezondheidszorggerelateerde preventie, waaronder terugvalpreventie. Dit is gericht op het voorkomen van een bestaande aandoening die leidt tot complicaties, beperkingen, een lagere kwaliteit van leven of sterfte. De doelgroep bestaat daarom uit patiënten. Dat is passend binnen deze subsidieronde
- Studies die al zijn voorgelegd aan autoriteiten, ethische commissies en / of al hebben gedaan gestart met werving
- Interventies die niet in aanmerking komen voor mogelijke terugbetaling in ten minste één van de twee landen
Doelgroep
Onderzoeksteams uit België en Nederland kunnen op deze oproep reageren, en moet ondersteund worden door een nationaal coördinatiecentrum in het andere land.
Voor Nederlandse aanvragers gelden o.a. de onderstaande voorwaarden:
- De aanvrager moet een onderzoeks- of zorginstelling zijn
- Ten minste één van de deelnemende instellingen in Nederland moet een niet-academisch ziekenhuis zijn
- Onderzochte interventies moeten (of kunnen) vergoed worden onder de "Basisgezondheid Zorgwet en / of de pakketten 'Wet langdurige zorg' ('basispakket Zorgverzekeringswet' en 'Wet langdurige zorg ") in Nederland
- Studies moeten binnen het bereik vallen van het "onderzoek naar efficiëntie in de gezondheidszorg" (DoelmatigheidsOnderzoek) -programma / "Rational Pharmacotherapy" (Goed Gebruik Geneesmiddelen) programma van ZonMw
Subsidie
Voor zowel de begroting als de duur van de voorgestelde proef is geen maximumbedrag gedefinieerd.
Het budget van de proef moet redelijk zijn en evenredig zijn met het werk dat ermee gemoeid is. Een grondige evaluatie van het voorgestelde budget maakt deel uit van de totale beoordelingsprocedure.
Voorwaarden
Voorstellen zullen worden beoordeeld op relevantie en voor wetenschappelijke kwaliteit door het Wetenschappelijke Evaluatie Comité van BeNeFIT
De evaluatiecriteria staan vermeld in de bijlage (pagina 13 en verder).
Aanvragen
Via online aanvraagformulier op de website van de subsidieverstrekker.