Subsidies

Subsidie voor vermindering personeelstekorten in maatschappelijk cruciale sectoren in de Rijnmond-regio

Deze subsidie richt zich op het aanpakken van personeelstekorten in cruciale sectoren zoals zorg, onderwijs, bouw en techniek, openbaar vervoer en logistiek in de arbeidsmarktregio Rijnmond. Het doel is om mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie te ondersteunen bij het vinden van duurzaam werk of het behouden van hun baan. Het Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds biedt subsidies aan projecten die bijdragen aan de arbeidsmarkttransities, zoals digitalisering en de energietransitie. Organisaties die samenwerken met onderwijsinstellingen en bedrijven kunnen deze subsidie aanvragen om loopbaantrajecten, bijscholing en leerwerktrajecten te realiseren.

Jaarbudget:
€ 2.250.000
Per uitgifte
€ 20.000 - € 500.000
Indientermijn:
-

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Toepassing

De subsidie is beschikbaar voor projecten die gericht zijn op het verminderen van personeelstekorten in maatschappelijk cruciale sectoren in de regio Rijnmond, zoals zorg, onderwijs, techniek en logistiek. Daarnaast richt de regeling zich op het ondersteunen van banen die bijdragen aan transities zoals de energietransitie, digitalisering, en de circulaire economie. Voorbeelden van activiteiten die in aanmerking komen zijn loopbaanadvies, leerwerktrajecten, om- en bijscholing, en jobcoaching.

Mogelijke projecten

Mogelijke projecten die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder andere:

  • Loopbaanoriëntatie en advies voor werkzoekenden en kwetsbare groepen.
  • Om- of bijscholingstrajecten gericht op cruciale sectoren zoals de zorg of bouw.
  • Praktijkleren en leerwerktrajecten die leiden tot duurzame plaatsing of baangarantie.
  • Jobcoaching en bemiddeling voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.

Disclaimer: Deze projectideeën zijn suggesties en niet door de verstrekker opgegeven.

Doelgroep

De subsidie kan worden aangevraagd door rechtspersonen met een hoofdvestiging in Nederland. Samenwerkingsverbanden met meerdere partners zijn mogelijk, maar de aanvrager blijft verantwoordelijk voor de uitvoering. De doelgroep bestaat uit:

  • Non-profit organisaties
  • Onderwijsinstellingen
  • Bedrijven (met focus op maatschappelijk cruciale sectoren)

Werkgebied

Rijnmond-regio, Nederland.

Voorwaarden

Enkele belangrijke voorwaarden zijn:

  • Aanvragers moeten rechtspersoonlijkheid hebben en in Nederland gevestigd zijn.
  • Samenwerkingsverbanden zijn toegestaan, maar de hoofdaanvrager draagt alle verantwoordelijkheid.
  • Cofinanciering is vereist, met een minimum van 50% van de projectkosten.
  • Projecten moeten aantoonbaar bijdragen aan de vermindering van personeelstekorten in de maatschappelijk cruciale sectoren of transitieopgaven.

Restricties

  • Gemeenten kunnen geen aanvraag indienen.
  • Subsidieaanvragen die al door een andere regeling worden gefinancierd, komen niet in aanmerking.
  • Cofinanciering mag niet uit andere gemeentelijke subsidies komen.

Subsidie

Voor de jaren 2023 tot 2026 zijn jaarlijkse subsidieplafonds vastgesteld. Voor 2023 geldt een plafond van €1.500.000 en voor de jaren 2024, 2025 en 2026 is het plafond € 2.250.000 per jaar.

De subsidie bedraagt minimaal € 20.000 en maximaal € 500.000 per project. Tot 50% van de projectkosten kunnen worden gedekt door de subsidie.

Subsidieadvies

Voor een succesvolle subsidieaanvraag binnen de Subsidieregeling Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds 2023-2026, zijn er enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Hier volgen een aantal tips om je aanvraag te optimaliseren:

Moeilijkheidsgraad

De aanvraagprocedure is relatief complex, gezien de vereisten voor een gedetailleerd projectplan, cofinanciering en de mogelijke samenwerking met meerdere partners. Het is essentieel om voldoende tijd te besteden aan het opstellen van een compleet projectplan, waarbij je duidelijk de doelstellingen, resultaten en uitvoeringswijze van het project omschrijft. Zorg ervoor dat je op tijd bent met het verzamelen van de benodigde documenten, zoals een samenwerkingsovereenkomst, begroting en projectbeschrijving.

Benodigde documenten

Voor een volledige aanvraag dien je in ieder geval de volgende documenten in te leveren:

  • Projectplan: Een gedetailleerde beschrijving van de activiteiten, doelstellingen, verwachte resultaten en de projectuitvoering. Geef hierin duidelijk aan hoe je project bijdraagt aan de vermindering van personeelstekorten in de betreffende sectoren of aan de transitieopgaven (bijv. digitalisering of energietransitie).
  • Projectbegroting: Hierin toon je de totale kosten van het project, met een specifieke vermelding van de cofinanciering (minimaal 50% van de totale kosten). Als je cofinanciering in de vorm van diensten hebt, moet je de waarde daarvan aangeven en specificeren welke personeelsleden en uren betrokken zijn.
  • Samenwerkingsovereenkomst: Indien van toepassing, moet je een samenwerkingsovereenkomst indienen waarin de rollen en verantwoordelijkheden van alle betrokken partners helder zijn vastgelegd.

Stapsgewijze begeleiding

  1. Start met een sterk projectidee: Focus op de thema’s die centraal staan binnen de regeling, zoals het invullen van personeelstekorten in maatschappelijk cruciale sectoren (zorg, onderwijs, techniek, etc.) of bijdragen aan transities zoals de energietransitie of digitalisering.
  2. Betrek relevante partners: Samenwerken met andere organisaties (bijvoorbeeld onderwijsinstellingen of bedrijven) kan je kansen vergroten. Dit maakt het project sterker en realistischer in uitvoering.
  3. Zorg voor een heldere projectstructuur: Een duidelijke beschrijving van de activiteiten en de verwachte resultaten is cruciaal. Het moet aantoonbaar zijn dat je project leidt tot duurzame werkgelegenheid of baanbehoud, of dat het mensen helpt hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.
  4. Let op cofinanciering: De regeling vereist dat minimaal 50% van de kosten wordt gedekt door cofinanciering. Dit kan in de vorm van geldelijke bijdragen zijn, maar ook in diensten zoals inzet van personeel (max. €85 per uur).
  5. Administreer zorgvuldig: Zorg dat je een goed overzicht hebt van de deelnemers en resultaten. Dit is belangrijk voor de monitoring en evaluatie waaraan je later mee moet werken.
  6. Lever alles op tijd in: Controleer de exacte data voor de verschillende aanvraagtijdvakken en zorg ervoor dat je aanvraag compleet en op tijd is. Onvolledige aanvragen worden niet in behandeling genomen.

Gepersonaliseerd advies

Om de kans op een succesvolle aanvraag te vergroten, kun je ervoor kiezen om met een subsidieadviseur samen te werken die ervaring heeft met arbeidsmarktsubsidies of transitieopgaven. Een adviseur kan helpen om het projectplan te verfijnen, de begroting scherp te stellen en ervoor te zorgen dat alle documenten in lijn zijn met de eisen van de regeling.

Daarnaast kun je jouw project sterker positioneren door een duidelijke impact te beschrijven. Focus hierbij op de vraag: Hoe draagt jouw project bij aan de oplossing van de personeelstekorten of transities in de regio Rijnmond? Geef ook voorbeelden van eerdere succesvolle projecten of soortgelijke initiatieven waarmee je ervaring hebt opgedaan.

Projectpositionering

Zorg ervoor dat je project goed aansluit bij de prioriteiten van de regeling. Dit betekent dat je expliciet moet uitleggen hoe je project gericht is op het oplossen van een concreet probleem, zoals personeelstekorten in de zorg, onderwijs of logistiek, of dat het helpt bij belangrijke transities zoals digitalisering of de energietransitie. Benadruk het duurzame karakter van de werkgelegenheid die je creëert, bijvoorbeeld door te benadrukken dat deelnemers een baangarantie hebben of dat je projecten gericht zijn op lange termijn werkzekerheid.

Succesverhalen analyseren

Evalueer vergelijkbare projecten in de regio of sector om te zien wat goed heeft gewerkt. Subsidieverleners geven vaak de voorkeur aan projecten met bewezen impact. Als jouw organisatie al eerder succesvolle projecten heeft gerealiseerd, benadruk die dan. Verwijs naar behaalde resultaten, zoals het aantal mensen dat duurzaam aan het werk is geholpen, of de positieve effecten van bijscholingstrajecten.

Veelgemaakte fouten

  • Onvolledige projectplannen: Zorg ervoor dat je alle onderdelen van het plan duidelijk en volledig beschrijft, van de doelstellingen tot de verwachte resultaten.
  • Gebrek aan cofinanciering: Vergeet niet om de benodigde cofinanciering goed te specificeren en te onderbouwen.
  • Te generieke projecten: Subsidieverstrekkers zoeken naar concrete en meetbare resultaten. Vermijd vaagheid en maak duidelijk hoe jouw project bijdraagt aan de specifieke doelen van de regeling.

Met deze stappen en adviezen verhoog je de kans op een succesvolle aanvraag aanzienlijk.

Aanvragen

Aanvragen kunnen worden ingediend via het digitale aanvraagformulier op de website van de Gemeente Rotterdam (zie links). 

Meesturen
Een projectplan en begroting zijn vereist. Samenwerkingsverbanden moeten een samenwerkingsovereenkomst toevoegen.

 

Indientermijn

  • -

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg via onze uitgebreide kennisbank, ons unieke stappenplan en een on demand webinar.

Vertel me meer
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Wij ondersteunen deze organisatie types
Non-profit
Onze aandacht gaat uit naar
Arbeid en werkgelegenheid
Maatschappij en samenleving
Onderwijs
Wij zijn werkzaam in
Provincie Zuid-Holland
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!
  • Eenvoudige navigatie: Vind moeiteloos je weg door meer dan 4000 regelingen met ons intuïtieve platform.
  • Real-time alerts: Mis nooit meer een kans met onze gepersonaliseerde meldingen.
  • Effectief beheer: Houd subsidies en fondsen overzichtelijk bij met je eigen dashboard.

Word nu lid

Je bent al lid voor slechts € 33,- per maand!