Arbeid en werkgelegenheid

Nieuwe subsidiekans voor musea en culturele instellingen

Kunst - Medias - Critici

Musea en culturele instellingen die een collectie beheren, hebben tot 1 juli opnieuw de kans om een subsidie aan te vragen waarmee een junior conservator kan worden aangenomen. Deze regeling biedt een unieke mogelijkheid voor musea om hun onderzoekscapaciteit te vergroten en hun collecties beter toegankelijk te maken.

Doel van de subsidie

Met deze subsidie kunnen musea een junior conservator aannemen die (een deel van) de dagelijkse taken van de zittende conservator overneemt. Hierdoor krijgt de eigen conservator zes maanden de tijd om zich volledig te richten op onderzoek naar de collectie. Dit kan leiden tot waardevolle publicaties, (online) bestandscatalogi, digitale ontsluitingen of tentoonstellingen.

Voor wie is deze subsidie bedoeld?

De subsidie is beschikbaar voor musea met collecties van beeldende kunst, kunstnijverheid, toegepaste kunst, design of architectuur, evenals voor historische collecties. Daarnaast komen landgoederen, kastelen, buitenplaatsen en kerken met collecties van bovenregionale betekenis ook in aanmerking.

Financiële ondersteuning

De bijdrage bedraagt € 25.000 per project. Dit bedrag dient specifiek voor de aanstelling van een junior conservator. Hiermee krijgt de zittende conservator zes maanden de tijd om zich op onderzoek te richten, wat kan resulteren in publicaties, tentoonstellingen of digitale ontsluitingen.

Voorwaarden voor de subsidieaanvraag

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moeten musea aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • De aanvraag moet worden ingediend door musea met een kunst- of historische collectie en een ICOM-registratie.
  • Andere instellingen zoals landgoederen, kastelen, buitenplaatsen en kerken moeten op vaste tijden of gedurende regelmatige periodes opengesteld zijn voor publiek.
  • Het onderzoek moet leiden tot een concreet eindresultaat binnen twee jaar na toekenning.
  • Binnen twee maanden na toekenning moet een junior conservator worden voorgedragen die voldoet aan de criteria.Indientermijn

Indientermijn

Aanvragen kunnen worden ingediend tot 1 juli 2024.

Meer informatie of deze subsidie online aanvragen