Algemeen

Verbeter je subsidieaanvraag: tips voor succes

Subsidieaanvraag - Fondswervingonline

Het indienen van een subsidieaanvraag kan uitdagend zijn, vooral voor non-profitorganisaties en maatschappelijke initiatieven die afhankelijk zijn van deze subsidies en fondsen. Of je nu bij de overheid of een particulier fonds een aanvraag indient, dit artikel helpt je om je aanvraag te verbeteren en je kansen op succes te vergroten.

Wat maakt een subsidieaanvraag succesvol?

Regelmatig krijgen we de vraag hoe je een succesvolle subsidieaanvraag maakt. 

Een succesvolle subsidieaanvraag begint wat ons betreft met een helder en overtuigend verhaal. Subsidieverstrekkers willen namelijk zien dat je project past binnen hun doelstellingen en een duidelijke maatschappelijke impact heeft. 

Maak niet de fout om alleen te denken vanuit je eigen behoefte en wat jij nodig hebt. Begin als je een subsidieaanvraag maakt met de vraag hoe jouw project bijdraagt aan de doelstellingen van de verstrekker en hoe jouw project hierin een verschil kan maken.

De sleutel tot succes

Veelgemaakte fouten bij subsidieaanvragen

Het sturen van dezelfde subsidieaanvraag naar verschillende fondsen is een veelgemaakte fout die je echt wilt voorkomen.

Elke aanvraag moet worden afgestemd op de specifieke eisen en doelstellingen van de subsidieverstrekker. Een algemene aanpak vermindert je kansen aanzienlijk.

Specifieke fouten

  • Ontbrekende documenten 
    Incomplete aanvragen leiden vaak tot afwijzing. Zorg ervoor dat alle vereiste documenten zijn bijgevoegd. Veelvoorkomende documenten die je nodig hebt zijn o.a. een uittreksel van de kamer van koophandel, een projectplan en een begroting- en dekkingsplan.
  • Gebrek aan personalisatie 
    Pas je aanvraag aan de specifieke subsidieverstrekker aan om de kans op succes te vergroten.
  • Te laat begonnen en niet vooraf de aanvraagperiode of vergaderdatums gecontroleerd
    Een veelvoorkomende fout is om te laat te beginnen met de subsidieaanvraag en niet vooraf de aanvraagperiode of vergaderdatums te controleren. Sommige subsidies kunnen alleen binnen specifieke periodes worden aangevraagd, en voor sommige regelingen moeten aanvragen voor een bepaalde vergaderdatum worden ingediend. Het is belangrijk om deze data ruim van tevoren te checken en in je planning op te nemen. Maak hiervoor gebruik van de alerts van Fondswervingonline om op de hoogte te blijven van belangrijke deadlines en nieuwe aanvraagrondes. Door tijdig te beginnen en goed voorbereid te zijn, voorkom je dat je kansen mist door het verstrijken van deadlines.

Hoe je subsidieaanvraag te laten opvallen

Even een feitje om je wakker te schudden: subsidieverstrekkers ontvangen jaarlijks duizenden aanvragen.

Om op te vallen, moet je aanvraag niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar bovenal ook goed georganiseerd. Gebruik duidelijke koppen, grafieken en tabellen om je verhaal te ondersteunen. Zorg ervoor dat de informatie logisch en gemakkelijk te volgen is en ga er niet van uit dat de verstrekkers jouw jargon per definitie snappen.

Tips voor een goede presentatie

  • Heldere structuur 
    Gebruik duidelijke koppen en subkoppen om de leesbaarheid te verbeteren.
  • Gebruik data ter ondersteuning 
    Grafieken en tabellen helpen om je punt kracht bij te zetten. Probeer met deze data ook aan te tonen dat er behoefte is aan jouw project.
  • Samenwerking 
    Laat zien dat je project gesteund wordt door relevante partners.

Voorbeeld uit de praktijk

Een goed voorbeeld van een succesvolle subsidieaanvraag komt van een van onze leden. Een non-profitorganisatie die onlangs een subsidie ontving voor een duurzaamheidsproject. Ze legden een duidelijke link tussen hun project en de doelstellingen van het subsidieprogramma. Door de samenwerking met lokale gemeenschappen te benadrukken, verhoogden ze hun kansen op succes aanzienlijk.

Tips voor je volgende subsidieaanvraag

  • Lees de richtlijnen 
    Begrijp de criteria en prioriteiten van de subsidie. Op Fondswervingonline kun bij elke regeling de specifieke voorwaarden per subsidie vinden.
  • Personaliseer je aanvraag 
    Maak je subsidieaanvraag specifiek voor elke subsidieverstrekker. Er bestaat niet zoiets als twee dezelfde subsidieaanvragen.
    Toegeven, dat is een stuk makkelijker, maar ook een stuk minder kansrijk.
  • Wees compleet 
    Zorg ervoor dat je alle vereiste documenten en informatie aanlevert.
  • Vertel een overtuigend verhaal 
    Focus op de aantoonbare noodzaak en behoefte en de impact die je project kan maken.
  • Werk samen 
    Laat zien dat je steun hebt van andere organisaties of partners.

Checklist voor je volgende subsidieaanvraag

  • Analyseer de subsidieverstrekker 
    Wat zijn hun prioriteiten en doelen? Bij Fondswervingonline kun je deze informatie bij elke subsidie en fonds vinden onder het kopje “toepassing”.
  • Formuleer een sterk verhaal 
    Laat zien hoe jouw project past binnen hun doelstellingen.
  • Personaliseer je aanvraag 
    Maak de aanvraag specifiek voor de gekozen subsidieverstrekker. Één standaard subsidieaanvraag naar tientallen subsidieverstrekkers sturen is totaal zinloos.
  • Verzamel alle benodigde documenten 
    Controleer of je alles hebt aangeleverd. Zorg ervoor dat je de documenten die je vrijwel altijd nodig beschikbaar zijn op een centrale plek.
    Bij Fondswervingonline kun je alle documenten die je vaak nodig hebt online opslaan in je "mijn omgeving".
  • Vraag om feedback 
    Laat je aanvraag door iemand anders controleren voordat je deze indient.

Maak meer impact met je volgende subsidieaanvraag

Met deze tips ben je beter voorbereid om een succesvolle subsidieaanvraag in te dienen. Een zorgvuldige aanpak vergroot niet alleen je kans op succes, maar versterkt ook de impact die je organisatie kan maken.

Veel gestelde vragen

  • Kan ik een subsidieaanvraag altijd gelijk indienen?
    • Nee, er zijn veel subsidieverstrekkers en fondsen die werken met aanvraagperioden en vergaderdatums. Wanneer je lid bent van Fondswervingonline kun je alerts instellen, zodat je altijd op tijd je aanvragen kunt indienen. Maar je zou de aanvraagperioden en vergaderdatums ook kunnen bijhouden in een Excel sheet.
  • Hoe personaliseer ik mijn aanvraag voor verschillende subsidieverstrekkers?
    • Door hun specifieke doelstellingen te onderzoeken en je aanvraag daarop af te stemmen.
  • Wat doe ik als ik een fout maak in mijn aanvraag?
    • Corrigeer de fout voor indiening. Als dat niet mogelijk is, neem dan contact op met de subsidieverstrekker.
  • Hoeveel tijd moet ik investeren in een subsidieaanvraag?
    • Dit hangt af van de complexiteit, maar zorg altijd voor voldoende tijd om alle details uit te werken. 

Begeleiding bij je subsidieaanvraag

Heb je vragen of behoefte aan meer begeleiding bij je subsidieaanvraag

Fondswervingonline biedt een uitgebreide kennisbank over het aanvragen van subsidie en een uniek stappenplan voor subsidieaanvragen om je aanvraag te optimaliseren, zelfs als je geen ervaring hebt met subsidies.

Kennisbank subsidie aanvragen
Rocket Science