Subsidies

Subsidie voor publiek-private samenwerking in het mbo 2024-2027

Deze regeling biedt financiering voor samenwerkingsverbanden tussen mbo-instellingen, bedrijven en regionale overheden om de aansluiting van het middelbaar beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren. Deze subsidie is gericht op duurzame publiek-private samenwerking en biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe opleidingen, het inrichten van moderne leeromgevingen en het stimuleren van onderzoek en innovatie binnen het mbo. Zowel nieuwe als bestaande samenwerkingsverbanden komen in aanmerking, met een specifiek oog voor regionale en sectorale behoeften. Een voorbeeld is een project in de regio Brainport Eindhoven, waar een nieuwe opleiding voor de automotive sector is opgezet in samenwerking met lokale bedrijven. Dit project heeft geleid tot een significant betere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt, met hoge doorstroomcijfers naar werk na afronding van de opleiding. Je kunt de subsidie online aanvragen gedurende de aanvraagperiode.

MBO opleiding
Jaarbudget:
€ 120.000.000
Per uitgifte
€ 250.000 - € 2.500.000
Indientermijn:
-

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Toepassing

De subsidie is bedoeld om samenwerkingsverbanden tussen onderwijsinstellingen en arbeidsorganisaties te ondersteunen, met als doel de aansluiting van het middelbaar beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dit omvat onder andere:

  • Ontwikkeling van nieuwe beroepsopleidingen en keuzedelen.
  • Inrichting van innovatieve leeromgevingen zoals hybride leerplekken.
  • Professionalisering van docenten, inclusief de inzet van hybride docenten en stages.
  • Stimuleren van leven lang ontwikkelen (LLO) en praktijkgericht onderzoek.

Samenwerkingsverbanden krijgen de vrijheid om hun projecten aan te passen aan regionale of sectorale ontwikkelingen, met een sterke focus op maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie, digitalisering en de zorg.

Mogelijke projecten

  • Ontwikkeling van een nieuwe opleiding gericht op duurzame energie, waarbij bedrijven uit de regio betrokken zijn bij zowel de curriculumontwikkeling als de uitvoering.
  • Inrichting van een state-of-the-art praktijklab voor de zorgsector, waar studenten met moderne apparatuur kunnen werken.
  • Samenwerking met bedrijven om een hybride leeromgeving te creëren waarin studenten afwisselend op school en op de werkplek leren.

Voorbeelden van succesvolle projecten

In de eerdere RIF-regelingen hebben verschillende samenwerkingsverbanden subsidies ontvangen voor innovatieve projecten. Een voorbeeld is een project in de regio Brainport Eindhoven, waar een nieuwe opleiding voor de automotive sector is opgezet in samenwerking met lokale bedrijven. Dit project heeft geleid tot een significant betere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt, met hoge doorstroomcijfers naar werk na afronding van de opleiding.

Doelgroep

Deze regeling richt zich op:

  • MBO-instellingen
  • Bedrijven
  • Regionale overheden
  • O&O-fondsen

Werkgebied

De regeling is van toepassing in heel Nederland, inclusief Caribisch Nederland.

Voorwaarden

  • De samenwerkingsverbanden moeten bestaan uit ten minste één mbo-instelling en één arbeidsorganisatie.
  • Er moet sprake zijn van cofinanciering; de subsidie dekt maximaal een derde van de totale projectkosten.
  • Projecten moeten bijdragen aan de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, met speciale aandacht voor regionale behoeften en maatschappelijke opgaven.
  • Voor aanvragen gericht op de entreeopleiding geldt dat de subsidie maximaal 50% van de projectkosten kan dekken.

Restricties

  • Geen subsidie voor kosten die reeds worden gedekt door reguliere overheidsbijdragen of andere ministeriële regelingen.
  • Geen subsidie voor kosten die al zijn gemaakt voordat de aanvraag is ingediend.

Subsidie

In totaal is er € 120 miljoen beschikbaar voor de periode 2024-2027.

Per aanvraag bedraagt de subsidie minimaal € 250.000 en maximaal € 2.500.000 per aanvraag.

Subsidieadvies

  • Moeilijkheidsgraad Het indienen van een aanvraag vereist een gedetailleerd plan van aanpak en cofinancieringsafspraken.
  • Benodigde documenten: Plan van aanpak, activiteitenplanning, meerjarenbegroting, en een samenwerkingsovereenkomst.
  • Stapsgewijze begeleiding: Zorg ervoor dat alle onderdelen van de aanvraag zorgvuldig worden ingevuld en dat de cofinanciering goed is geregeld. Overweeg om gebruik te maken van de ondersteuning van PTvT of DUS-I bij de aanvraag.

Aanvragen

Subsidieaanvragen worden digitaal ingediend via het aanvraagformulier dat beschikbaar is op de website van DUS-I (zie links).

Indientermijn

  • -

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg via onze uitgebreide kennisbank, ons unieke stappenplan en een on demand webinar.

Vertel me meer
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Wij ondersteunen deze organisatie types
Non-profit Overheid Gemeente Bedrijf
Onze aandacht gaat uit naar
Arbeid en werkgelegenheid
Innovatie en technologie
Onderwijs
Onderzoek en ontwikkeling
Wij zijn werkzaam in
Nederland Provincie Drenthe Provincie Flevoland Provincie Friesland Provincie Gelderland Provincie Groningen Provincie Limburg Provincie Noord-Brabant Provincie Noord-Holland Provincie Overijssel Provincie Utrecht Provincie Zeeland Provincie Zuid-Holland
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!
  • Eenvoudige navigatie: Vind moeiteloos je weg door meer dan 4000 regelingen met ons intuïtieve platform.
  • Real-time alerts: Mis nooit meer een kans met onze gepersonaliseerde meldingen.
  • Effectief beheer: Houd subsidies en fondsen overzichtelijk bij met je eigen dashboard.

Word nu lid

Je bent al lid voor slechts € 33,- per maand!