Kunst, cultuur en media

Cultuursubsidies voortaan afhankelijk van voldoende publiek, ondernemerschap en toegankelijkheid

Culturele instellingen die hoofdzakelijk afhankelijk zijn van subsidies kunnen hun borst natmaken en zullen het anders moeten aanpakken volgens een brief die Zijlstra naar de Tweede Kamer geeft gestuurd.

Cultuuromslag

Een sterke cultuursector is zo min mogelijk afhankelijk van de overheid. 'De afgelopen decennia heeft de overheid het particulier initiatief in de cultuursector niet zozeer aangevuld, maar overgenomen. Dat is niet gezond. Het is tijd voor een cultuuromslag, een herijking', aldus Zijlstra. Daarom verandert hij het systeem van cultuursubsidies, zo schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Subsidievoorwaarden

Om voor financiering van de overheid in aanmerking te komen worden instellingen voortaan dus niet alleen beoordeeld op hun artistieke kwaliteit, maar ook op:

  • de mate waarin een instelling voldoende bezoekers trekt;
  • ondernemend is;
  • voldoende toegankelijk is voor kinderen en jongeren;
  • het aanbod een rijkscollectie betreft of (inter-)nationale betekenis heeft.

Minder door rijk gesubsidieerde instellingen

Uitgangspunt van deze herijking van het subsidiestelsel is dat het aantal door de rijksoverheid gesubsidieerde instellingen kleiner wordt. Maar ook in het nieuwe stelsel blijft de overheid verantwoordelijk voor een landelijke culturele basisinfrastructuur die instellingen zekerheid verschaft.

Dossiers cultureel ondernemen

Om de cultuursector te helpen met de transitie naar cultureel ondernemen heeft Fondswervingonline een dossier gemaakt over cultureel ondernemen. Als lid heb je gratis toegang tot dit dossier.

Meer informatie

Dossier cultureel ondernemen