Het einde van de Belvedere subsidieregeling is in zicht. Er is dit jaar nog één allerlaatste subsidieronde met 15 oktober als sluitingsdatum. Sinds 2000 bestaat de subsidieregeling Belvedere.
De Belvedere regeling zal in 2009 voor het laatst worden uitgevoerd. Het verschil met voorgaande jaren is dat gemeenten en provincies geen subsidieaanvraag meer mogen indienen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat besloten. De subsidieregeling nodigt uit tot verdieping en verdere uitwerking van het Belvederegedachtegoed in de lokale uitvoeringspraktijk.
Subsidieregeling Belvedere
Het doel van de subsidieregeling Belvedere is: stimuleren en faciliteren dat cultuurhistorische aspecten integraal en in een vroegtijdig stadium in plan- en ontwerpprocessen worden meegewogen en richtinggevend zijn voor ruimtelijke transformatieopgaven. De subsidieregeling maakt onder andere nieuwe multidisciplinaire samenwerkingsverbanden mogelijk, stimuleert ontwerpende en andere vakdisciplines gebruik te maken van cultuurhistorie als inspiratiebron, nodigt uit tot experimenteren met het Belvederegedachtegoed waaruit nieuwe strategieën voortvloeien en bevordert kennisontwikkeling en kennisoverdracht.
Uitvoering subsidieregeling
Het Stimuleringsfonds voor Architectuur voert de subsidieregeling uit. Het fondsbureau neemt aanvragen in behandeling en beantwoord vragen over de regeling. Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt de aanvragen. De brochure Projectsubsidies Belvedere en het aanvraagformulier voor de subsidie zijn te vinden op de website van het Stimuleringsfonds. Het is mogelijk viermaal per jaar aanvragen in te dienen in twee subsidiecategorieën.
Lokale projecten
- cultuurhistorie integraal en in een vroegtijdig stadium worden meegewogen en richtinggevend zijn bij plan- en ontwerpopgaven;
- sprake zijn van een brede betrokkenheid en inzet van relevante bestuurlijke, opdrachtgevende, onderzoekende en ontwerpende partijen;
- cultuurgeschiedenis op innovatieve wijze betrokken worden bij stedenbouwkundige en/of landschappelijke ontwerpen;
- aangesloten worden op vigerend beleid.
- Startsubsidie
Kennisprojecten
- de kennisontwikkeling een experimenteel of innovatief karakter hebben;
- sprake zijn van een integrale en multidisciplinaire benadering van cultuurhistorie;
- de gegenereerde kennis bruikbaar zijn bij de herinrichting van stedelijke en/of landelijke gebieden;
- sprake zijn van een onderwerp, thema of opgave van bovenlokaal belang.