Ondernemen en investeren

Stimuleringsmaatregelen overheid economische crisis op een rijtje

Het kabinet stimuleert de Nederlandse economie met een maatregelenpakket van 6 miljard euro in 2009 en 2010. Hierbij geldt als uitgangspunt dat het ondernemerschap direct een impuls krijgt én dat we er op langere termijn sterker, innovatiever en duurzamer uit komen. Sterker, slimmer en schoner.

Economisch herstel kan het kabinet niet afdwingen, maar ondernemers – die de motor van onze economie vormen - kunnen deze impuls zeker gebruiken. Dit doet het kabinet door maatregelen te nemen die bedrijven nu lucht geven, de kennisinfrastructuur versterken, bedrijvigheid gericht stimuleren en duurzame investeringen sterk bevorderen. 

Wat doet het kabinet 

1. Ondernemerschap.

Gezonde bedrijven moeten blijven ondernemen en investeren. Liquiditeitsproblemen op korte termijn mogen dit niet belemmeren. Om bedrijven wat meer lucht te geven:

  1. verruimt het kabinet de Carry Back in 2009. Ondernemers die verlies leiden krijgen hiermee sneller hun teveel betaalde vennootschapsbelasting terug.
  2. kunnen ondernemers hun BTW tijdelijk eenmaal per kwartaal afdragen in plaats van maandelijks.
  3. is voor 2010 75 miljoen euro beschikbaar voor een mkb-enveloppe. Deze wordt ingevuld en gepresenteerd bij het begrotingsjaar 2010.
  4. zet het kabinet extra in op het verminderen van regels en bureaucratie.

2. Innovatie

Bedrijven moeten kunnen innoveren. Investeringen in Research&Development (R&D) en in innovatieprojecten dreigen - omdat zij pas op langere termijn renderen - in de verdringing te komen. Onderzoekers die hun baan verliezen zijn bij economisch herstel zeer moeizaam of zelfs niet terug te krijgen. Om dit te voorkomen:

  1. intensiveert het kabinet de fiscale subsidie voor R&D (WBSO) met tijdelijk 150 miljoen euro voor de jaren 2009 en 2010.
  2. investeert het kabinet in de versterking van de kennisinfrastructuur en biedt het kabinet de mogelijkheid dat onderzoekers tijdelijk uitgeleend worden aan publieke kennisinstellingen. Hiervoor komt in 2009 110 miljoen euro en in 2010 170 miljoen euro beschikbaar.

3. Duurzame energie

Het kabinet pakt het energie- en klimaatvraagstuk verder aan door juist nu stevig in te zetten op duurzame investeringen. Dit doet het kabinet door maatregelen te nemen die op korte termijn bedrijvigheid stimuleren en op langere termijn goed zijn voor duurzame economische groei:

  1. verder inzetten op het verduurzamen van onze energiehuishouding door onze inzet op Wind op zee te verdubbelen en ervoor te zorgen dat het Nederlandse bedrijfsleven daar nu een stevige positie in opbouwt. Het kabinet stelt ruim 2 miljard euro beschikbaar zodat (bovenop de al geplande 450 MW) 500 MW extra energie opgewekt kan worden via windmolens op zee.
  2. met een sloopregeling voor auto’s ondersteunt het kabinet de automotive industrie en handel, en zorgt tegelijkertijd ook voor schonere auto’s.
  3. door voor de jaren 2009 en 2010 160 miljoen euro extra uit te trekken voor energiebesparende maatregelen voor woningen stimuleert het kabinet de bouwsector en draagt hiermee ook bij aan energiebesparingsdoelstellingen.

Waarom deze maatregelen

Het stimuleringspakket is zo samengesteld dat het onze economie steunt en tegelijkertijd sterker maakt voor de toekomst. De huidige crisis stelt onze economie voor grote uitdagingen die vragen om toekomstgerichte oplossingen. Ook na deze crisis zal onze economie blootstaan aan grote uitdagingen, denk aan het klimaat en de vergrijzing. Daarom moeten we juist nu slimme maatregelen nemen die onze economie klaar stomen voor de toekomst.

Is dit alles?

Zeker niet. Allereerst heeft het kabinet de financiële sector overeind gehouden en twee zogeheten vertrouwenspakketten gepresenteerd, met onder andere verruiming van garantieregelingen en de Werktijdverkortingsregeling.

Daarnaast stimuleert het kabinet de economie al enorm door juist niet nu te gaan bezuinigen. Ons land kent een goed sociaal vangnet (denk aan uitkeringen bij ziekte en werkloosheid en begeleiding van werklozen naar een nieuwe baan) dat niet direct op de tocht staat bij tegenwind. In de huidige crisis ontvangt de overheid minder belasting- en premieinkomsten omdat er minder economische activiteit is.

Het kabinet ’neemt’ dat verlies, waardoor de economie als het ware al wordt gestimuleerd. Dat doet het kabinet door nu niet verder op de rem te trappen en in aanvulling daarop de economie gericht te steunen. Deze steun komt wel bovenop de toch al enorme uitdaging voor de overheidsfinanciën. Deze kosten mogen we niet ongedekt doorschuiven naar een volgende generatie.

Het klaarstomen van onze economie voor te toekomst betekent ook het nemen van maatregelen. Het kabinet heeft bij de presentatie van het stimuleringspakket ook aangegeven hoe en wanneer deze rekening betaald moet worden.