Innovatie en technologie

Europese subsidie innovatie steeds meer naar Nederlandse bedrijven

Nederland is in 2007 succesvol geweest bij het aanvragen van Europese subsidie in het kader van het Zevende kaderprogramma - Europese Unie - KP7. In totaal doen 1061 Nederlandse organisaties mee aan projecten die voor subsidie in aanmerking komen. Het Europese Zevende kaderprogramma levert Nederland winst op. We krijgen meer geld terug van Europa dan we betalen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie (EC) over de Nederlandse deelname aan KP7.

KP7

KP7 is een ambitieus Europees programma dat onderzoek en ontwikkeling financiert op tal van thema's om zo internationale samenwerking en innovatie te bevorderen en de Europese concurrentiepositie te versterken.

Looptijd en subsidiebudget

Het programma loopt tot en met 2013 en heeft een budget van 50 miljard euro dat door de EC wordt toegekend aan veelbelovend onderzoek. De EC publiceert regelmatig oproepen waarin wordt aangegeven voor welke onderwerpen projectvoorstellen kunnen worden ingediend. De projecten worden ingediend door universiteiten, kennisinstellingen en bedrijven die samen met buitenlandse partners in een consortium onderzoek willen doen naar een nieuwe technologie. Met een deelname van 1061 organisaties staat Nederland in absolute aantallen op de zesde plaats in Europa, na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. Dit is een resultaat waar Nederland trots op kan zijn.

KP7 levert winst op

Uit de analyse van de EC-gegevens, gemaakt door de afdeling EG-Liaison binnen SenterNovem, blijkt dat steeds meer Nederlandse organisaties innovatie hoog op de agenda hebben staan en participeren in KP7. Ze versterken de Nederlandse en Europese economie en werken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken door middel van innovatie. Nederlandse bedrijven zijn met name actief op de gebieden ICT, nanotechnologie, transport, energie en gezondheid. In het eerste jaar ontvangt Nederland 6,6 procent (342 miljoen euro) van het beschikbare KP7-budget.

In de periode 2007-2013 draagt Nederland gemiddeld 5 procent bij aan het KP7-budget. Het bedrag dat Nederland uit KP7 terugkrijgt is in 2007 dus 1,6 procent hoger dan de bijdrage. Hiermee zet Nederland een trend voort die is ingezet vanaf KP5. Sindsdien levert Nederland relatief een steeds kleinere bijdrage aan het KP-budget (dit komt onder meer door uitbreiding van de EU). Tegelijkertijd presteren Nederlandse organisaties steeds beter in het kaderprogramma en gaat een steeds groter deel van het budget naar Nederlandse organisaties.

Goed nieuws voor mkb

De condities voor het mkb zijn beter geworden in het Zevende kaderprogramma. Het MKB krijgt nu 75 procent van de onderzoekskosten vergoed, dat was in KP6 altijd 50 procent. Dit is heel goed nieuws voor ons. Vos is enthousiast over de internationale samenwerking. Je leert nieuwe partijen kennen die hele goede relaties kunnen worden, ook voor toekomstige projecten. Wij gaan nu naar onze nieuwe partners in Slovenië en Rusland, we zien elkaars laboratoria. Dat hadden we anders nooit gedaan.