Internationaal ondernemen en ontwikkelingswerk

PSI subsidie: Private Sector Investeringsprogramma binnenkort open voor 52 landen

Het Private Sector Investeringsprogramma (PSI) is de opvolger van de PSOM regeling . Het PSOM Plus-programma gaat verder onder de naam PSI Plus. Voor beide subsidieprogramma's zal naar verwachting eind 2008 een nieuwe tender worden opengesteld. Deze zal begin 2009 sluiten.

PSI subsidie

De exacte details van PSI worden pas bekend bij publicatie van de regeling in de Staatscourant. Hieronder volgen echter alvast de belangrijkste elementen. De kern van het programma, te weten de ondersteuning van innovatieve investeringen in opkomende markten, blijft bestaan. Investeringen dienen door een Nederlands (of buitenlands) bedrijf gedaan te worden in samenwerking met een lokaal bedrijf. Investeringen dienen op een dusdanige schaal te zijn, dat vervolginvesteringen op korte termijn tot de mogelijkheden behoren.

Het doel van het PSI-programma is om economische groei, werkgelegenheid en inkomen te genereren in opkomende markten. De criteria van PSI zullen dan ook grotendeels gelijk zijn aan die van het PSOM-programma.

Wijzigingen subsidie

Enkele belangrijke wijzigingen:

Landenlijst 
Het reguliere PSI-programma zal opengaan voor 47 landen. PSI Plus zal openstaan voor 5 landen. Ten opzichte van de vorige PSOM-tender, zijn China en Sri Lanka van de lijst verdwenen. Kosovo is daarentegen juist toegevoegd aan de lijst. Voor Brazilië, Ecuador, El Salvador, Honduras en Namibië geldt dat ze slechts nog beperkte tijd op de landenlijst zullen voorkomen. Kijk voor informatie per land op de landenlijst. 

PSI Plus
Voor Afghanistan, Burundi, Palestijnse Autoriteiten, Sierra Leone en zuidelijk Sudan is een speciaal programma ontworpen onder de naam PSI Plus. Voor deze landen zal een aantal aanvullende voorzieningen en regels gelden, waaronder een ander schenkingspercentage.

PSI-bijdrage

Het maximale projectbudget voor alle PSI- en PSI Plus-landen bedraagt EUR 1,5 miljoen per project. Het schenkingspercentage voor alle reguliere PSI-landen zal 50 procent bedragen, terwijl de bijdrage voor PSI Plus-landen 60 procent zal bedragen.

Ontbinding

PSI wordt volledig ontbonden voor 28 landen, waaronder de 5 PSI Plus-landen. Het betreft hier alle minst ontwikkelde landen (MOL's), alle highly indebted poor countries (HIPC's), Kaapverdië en Zuid-Afrika. Volledige ontbinding betekent dat ook bedrijven uit andere landen dan Nederland een aanvraag in kunnen dienen. Kijk voor informatie per land op de landenlijst.

Tenders

Het PSI-programma zal twee tenderrondes per jaar hebben. PSI Plus zal vier indieningsdata per jaar kennen.