Het bestuur van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ neemt een aantal noodzakelijke maatregelen om de positie van wereldmuziek, hedendaags gecomponeerde muziek, jazz en geïmproviseerde muziek duurzaam te verbeteren. Hiermee neemt zij het advies van de commissie Muziek vrijwel ongewijzigd over, nu dit na bestudering goed uitvoerbaar blijkt te zijn.
Maatregelen
De maatregelen krijgen in het voorjaar van 2009 hun beslag. Zo stelt het fonds Euro 300.000,- beschikbaar waarmee ensembles en podia veel dynamischer en aanvullend een premie kunnen krijgen voor de verkoop en afname van hun concerten. Hiermee legt het fonds een directe verbinding tussen enerzijds muziek maken en anderzijds van muziek genieten.
De premieregeling wordt ingebouwd binnen de bestaande deelregelingen van het fonds en wordt gefinancierd uit de verhoging van het beschikbare budget voor Afnamesubsidies.
Uitvoering van de premieregeling gebeurt in overleg met de Vereniging voor Schouwburgen en Concertgebouwdirecties en de Vereniging Nederlandse Muziek Ensembles (VNME).
Hoger budget
Vooruitlopend op het advies had het bestuur van het fonds het budget voor tweejarige subsidies al Euro 600.000,- hoger vastgesteld. Een verdere ophoging van het budget, zoals bepleit door de adviescommissies Muziek en Compositie en instellingen uit het culturele veld zoals de VNME, neemt het fonds niet over.
Het bestuur vindt dit niet verdedigbaar omdat de overtekening van subsidie-aanvragen in de sector muziek minder groot is dan verwacht. Bovendien ligt de overtekening relatief lager dan in de andere sectoren.
Overige maatregelen
De overige maatregelen zijn:
- onderzoeksopdracht, die de rol en betekenis van de wereldmuziek in kaart moet brengen. In opdracht van een nieuwe brancheorganisatie voor wereldmuziek, de eerste die podia en musici in één organisatie vertegenwoordigt.
- stimuleringssubsidies aan beginnend compositietalent op het gebied van wereldmuziek en popmuziek.
- herintroductie van de prestigieuze Matthijs Vermeulen Prijs, een tweejaarlijkse prijs op het gebied van eigentijds componeren.
- budget voor instellingen om een Composer in Residence aan te stellen/in te huren. Deze persoon geeft de muziek een gezicht en brengt deze dichterbij het publiek.
- Vijf keer per jaar kent het fonds een bedrag toe aan artistiek talent dat hen in staat stelt een bijzonder en veelbelovend plan te onderzoeken.
Raadpleging culturele veld
Aanleiding van dit alles is de deze zomer afgesloten vierjarige subsidieronde. Maatregelen bleken nodig om de vitaliteit van een deel van de muzieksector ook voor de toekomst te garanderen. Het besluit van het bestuur is tot stand gekomen na raadpleging van het culturele veld, waaronder Muziek Centrum Nederland, de Vereniging voor Schouwburgen en Concertgebouwdirecties en World Music Forum NL (het platform van de wereldmuzieksector).