Het wordt voor huiseigenaren makkelijker subsidie aan te vragen voor warmtepompen. Ook warmtepompen met een lagere energieprestatie komen voortaan in aanmerking voor subsidie.
Makkelijker om subsidie aan te vragen
Het ministerie van Economische Zaken heeft deze wijziging doorgevoerd om zo de aanschaf van warmtepompen nog meer te stimuleren. Warmtepompen besparen in woonhuizen veel energie doordat ze (grond)water, buitenlucht of bodemwarmte gebruiken om een woning te verwarmen. Het energieverbruik is lager dan een reguliere HR-ketel.
Woningeigenaren krijgen via de regeling ‘Duurzame warmte voor bestaande woningen’ van uitvoeringsorganisatie SenterNovem subsidie voor warmtepompen die voldoen aan strenge besparingseisen. In de praktijk bleek dat slechts enkele warmtepompen aan deze eisen voldeden, zodat ze minder werden aangeschaft dan verwacht.
SenterNovem verwacht dat doordat meer warmtepompen nu subsidie krijgen, er de komende tijd nog meer vraag zal zijn naar deze installaties. Dit levert een extra energiebesparing op.
Subsidiebedragen
Onveranderd blijft dat de warmtepompen die de meeste energie besparen ook de meeste subsidie krijgen. Deze subsidie kan oplopen tot zo’n € 7000 per pomp.
Voorwaarden
Een warmtepomp krijgt voortaan subsidie van de regeling Duurzame Warmte wanneer wordt voldaan aan de volgende COP (Coefficient of Performance) eis:
- de COP voor brine-water warmtepompen is verlaagd van 3,2 naar 3,0
- de COP voor water-water warmtepompen is verlaagd van 4,0 naar 3,8
De pomp moet worden geplaatst in woningen die zijn opgeleverd voor 1 januari 2008. De opdracht voor de aanschaf van de pomp moet zijn verstrekt na 1 september 2008. Bijkomend voordeel is dat de energiebesparingseisen voor warmtepompen in bestaande huizen nu gelijkgesteld zijn aan die van nieuwbouwhuizen.