Het college van de provincie Drenthe wil met een aantal concrete maatregelen steun aan de toeristische sector in Drenthe geven. Een samenhangend pakket aan maatregelen moet knelpunten voor ontwikkelingsmogelijkheden oplossen. Met deze voor Nederland unieke maatregelen komt het college tegemoet aan de roep van toeristische ondernemers in Drenthe en de Drentse staten. Het college verwacht door middel van deze stimulering op een investering van 45 miljoen euro in deze voor Drenthe belangrijke sector.
Nieuw in het Drentse voorstel is dat het college de samenhang zoekt in ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid en economische ontwikkeling. Volgens Rein Munniksma, portefeuillehouder toerisme, hebben de Milieufederatie Drenthe en Recron gezamenlijk de weg geopend voor nieuwe ontwikkelingen.
`Wat we nu doen is de nieuwe ontwikkeling stimuleren door middel van een subsidie . Drenthe loopt hiermee landelijk voorop. De aanpak geeft nieuw elan aan de toeristische sector met veel aandacht voor ruimtelijke kwaliteit en is een vroege uitwerking van de adviezen van de VROM-raad in het rapport Groeten uit Holland. Ontwikkelingsmogelijkheden van toeristische bedrijven bij kwetsbare gebieden zijn vaak beperkt.
Door samenwerking en investeringen kunnen deze beperkingen juist worden omgevormd tot voordelen. Volgens PvdA-gedeputeerde Rein Munniksma is kwaliteitsverbetering noodzakelijk om een rol van betekenis te kunnen blijven spelen in de toeristische markt en om groei van het marktaandeel en toename van de bestedingen te realiseren.
Met name in het landelijk gebied zijn veel Drenten werkzaam in de toeristische sector. Munniksma verwacht dat jaarlijks 40 tot 50 bedrijven van de subsidie gebruik zullen maken. De regeling maakt subsidiëring van 20 procent mogelijk. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten ondernemers wel een strategisch ondernemingsplan opstellen.
Ondernemers zijn volgens de bestuurder zelf verantwoordelijk voor deze goede ondernemingsplannen. De regeling biedt mogelijkheden voor de inzet van bedrijfsverplaatsing, het instellen van een kwaliteitsteam en ondersteuning bij het maken van ontwikkelingsperspectieven.
In de komende drie jaar moet de totale regeling leiden tot een investering van 45 miljoen. De provincie legt in die periode uit eigen zak 4,5 euro miljoen bij. Verder vraagt Drenthe 3 miljoen euro Europees EFRO-geld aan ten behoeve van de regeling. Als de staten akkoord gaan kan de regeling na de zomer van kracht zijn.