Arbeid en werkgelegenheid

Staatssecretaris Rutte: Omzetten van gesubsidieerde banen in gewone banen goed van start

Gemeenten en werkgevers hebben grote belangstelling voor de stimuleringssubsidie om een gesubsidieerde baan (Instroom/Doorstroom-baan of ID-baan) om te zetten in een gewone baan. Sinds de tijdelijke stimuleringsregeling op 1 maart van kracht werd, zijn er al 15.000 informatiepakketten aangevraagd. Op 15 april hadden 296 werkgevers een aanvraag ingediend, waarvan 40 procent afkomstig uit de zorgsector. 

In een brief informeert Rutte de Tweede Kamer over de uitvoering van het Convenant gesubsidieerde arbeid dat op 20 december 2002 werd gesloten. Hierin zijn afspraken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de sociale partners vastgelegd over de bevordering van doorstroom vanuit gesubsidieerde arbeid naar een reguliere baan, onder meer door de omzetting van 10.000 ID-banen in gewone banen.

Bij veel gesubsidieerde banen gaat het nu feitelijk al om gewoon werk. Die banen zouden moeten worden omgezet in reguliere banen. Om dit te stimuleren is sinds 1 maart de Tijdelijke stimuleringsregeling regulier maken 10.000 ID-banen van kracht.

Subsidie

Werkgevers die vóór 31 december van dit jaar een ID-baan omzetten in een gewone arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd komen in aanmerking voor een eenmalige subsidie van maximaal 17.000 euro per baan.

Gemeenten, werkgevers en ID-werknemers zijn uitgebreid geïnformeerd via voorlichtingsmateriaal en -bijeenkomsten. Ook is er een apart loket opengesteld voor de behandeling van aanvragen.

Maximaal 10.000 banen

De regeling geldt voor maximaal 10.000 banen, waarbij het principe "wie het eerst komt, het eerst maalt" geldt. De resterende gesubsidieerde banen zouden zoveel mogelijk tijdelijke banen moeten zijn die voor telkens nieuwe werkzoekenden de stap naar de arbeidsmarkt voorbereiden.

Gemeenten

De gemeenten hebben de regie in dit nieuwe arbeidsmarktbeleid. Behalve de algemene stimuleringsregeling van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zijn er ook aanvullende sectorale subsidieregelingen om ID-banen regulier te maken. Op 5 februari werd daartoe het sectorconvenant voor de Zorg ondertekend en op 22 april het sectorconvenant Onderwijs. Op 29 april volgt de Kinderopvang. De toekenning aan werkgevers van deze aanvullende middelen is geregeld in een aanvullende stimuleringsregeling. Daarin zijn ook aanvullende middelen geregeld voor Jeugdhulpverlening, Welzijn en Cultuur, sectoren zonder apart sectorconvenant. 

Meer informatie

Subsidies Arbeid en Werkgelegenheid