De overgang naar het Topsectorenbeleid is in 2011 van grote invloed geweest op de publieke geldstromen richting energieonderzoek. Dit is één van de conclusies uit de onlangs gepubliceerde ‘Monitor publiek gefinancierd energieonderzoek 2011’. Subsidieprogramma’s van het ministerie van EL&I, waaronder EOS, zijn gestopt met het oog op de overgang naar het nieuwe beleid. De nieuwe programma’s die hiervoor in de plaats komen zijn in 2011 voorbereid en starten in 2012 en 2013.
De overgangsfase gaf in 2011 ten opzichte van 2010 een vermindering van de publieke geldstroom te zien van 350 miljoen naar 163 miljoen euro (exclusief ‘eerste geldstroom’-onderzoek van universiteiten). Dat wil niet zeggen dat de geldstroom opdroogt: vanaf 2012 spelen de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van de Topsector Energie een belangrijke rol in het stimuleren van energieonderzoek. Ook voor het overige innovatiebeleid zijn de TKI’s van groot belang.
Investering van 500 miljoen in Topsector Energie
In zogeheten innovatiecontracten is per topsector onder meer afgesproken hoeveel het bedrijfsleven investeert en wat de bijdrage is van de overheid. In 2012 bedraagt die investering in de Topsector Energie in totaal ongeveer 500 miljoen euro, waarvan de overheid 166 miljoen euro bijdraagt.
In 2013 gaat het om een overheidsbijdrage van 154 miljoen euro en een totaal budget van 600 miljoen euro.
Resultaten energie- en innovatieonderzoek snel naar de markt
Er is een belangrijk verschil tussen de subsidiering van publiek-private samenwerking zoals die de afgelopen jaren vorm kreeg en de publiek-private samenwerking binnen het Topsectorenbeleid, vertelt Errol Soeriowardojo van Agentschap NL. “Financiële ondersteuning binnen de topsectoren richt zich nadrukkelijk niet alleen op de pre-competitieve fase. Het gaat juist om het stimuleren van energie-en innovatieonderzoek waarvan de resultaten snel hun weg naar de markt vinden.”
Monitor
Jaarlijks laat Agentschap NL in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de Monitor publiek gefinancierd energieonderzoek uitvoeren. De monitor geeft inzicht in de omvang van publieke geldstromen naar energieonderzoek, financiers en ontvangers van deze geldstromen en de onderwerpen waaraan het geld besteed wordt. Resultaten uit de monitor zijn van belang voor de verdere ontwikkeling van overheidsbeleid op het gebied van energieonderzoek en vormen tevens input voor de database van het Internationaal Energieagentschap (IEA).