Toepassing
De SDE++ is een exploitatiesubsidie. Dat wil zeggen: producenten ontvangen subsidie voor de opgewekte hernieuwbare energie of de te verminderen CO₂-uitstoot en niet voor aanschaf van de productie-installatie, zoals bij een investeringssubsidie.
De SDE++ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van de hernieuwbare energie of de te verminderen CO₂-uitstoot en de (mogelijke) opbrengsten. Dit noemen we de onrendabele top.
De subsidie wordt toegekend over een periode van 12 of 15 jaar. Hoeveel jaren je subsidie krijgt, is afhankelijk van de technologie die je gebruikt. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de toegepaste technologie en de CO₂-reductie die je daarmee uiteindelijk realiseert.
Hoofdcategorieën:
- Hernieuwbare elektriciteit
- Hernieuwbare warmte (WKK)
- Hernieuwbaar gas
- CO2-arme warmte
- CO2-arme productie
Doelgroep
Bedrijven en non-profits die actief zijn in sectoren zoals industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw of de gebouwde omgeving.
Voorwaarden
- Alleen de beoogd producent kan SDE++-subsidie aanvragen. Je bent een beoogd producent als je van plan bent om zelf de productie-installatie in gebruik te nemen (realiseren) en te exploiteren (blijven gebruiken).
Zie bijgaande brochure en de Kamerbrief over de SDE++.
Subsidie
Voor de SDE++ 2022 was een budget van € 13 miljard beschikbaar. Voor 2023 wordt er uitgegaan van een totaalbudget van € 5 miljard.
De hoogte van de SDE++ bijdrage hangt af van de hoeveelheid werkelijk geproduceerde hernieuwbare (duurzame) energie of verminderde CO2-uitstoot.
RVO keert SDE++-subsidie uit door middel van maandelijkse voorschotten.
Aanvragen
Jaarlijks stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een nieuwe aanvraagronde open.
De openstellingsronde van de SDE++ bestaat uit verschillende fasen. Tijdens elke fase kun je alleen subsidie aanvragen voor projecten met een subsidiebehoefte tot een bepaald subsidiebedrag per ton CO2. Dit is de fasegrens. Subsidieaanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.
In de SDE++ vanaf 2023 zullen zogenaamde hekjes geplaatst worden voor één of meer energiedomeinen. Een hekje zorgt ervoor dat technieken met een hogere subsidie-intensiteit eerder aan bod komen, doordat voor hen binnen het hekje budget wordt gereserveerd.
Houd de website van RVO in de gaten voor een nieuwe aanvraagronde.