Toepassing
Een landgoed valt onder de NSW als het:
- minstens 5 hectare groot is;
- een (deel van een) historische buitenplaats is en de buitenplaats minimaal 1 hectare groot is. Een onroerende zaak van minder dan 5 hectare kan soms ook een NSW-landgoed zijn. Dit landgoed wordt dan een aanleun- of samenwerklandgoed genoemd;
- een aaneengesloten gebied van minimaal 5 hectare is (eventueel samen met een ander landgoed). Een uitzondering hierop zijn historische buitenplaatsen;
- voor minstens 30% uit houtopstanden (bos) of natuurterreinen bestaat. Een uitzondering hierop vormt een historische buitenplaats van minder dan 5 hectare groot, of een zogenaamd aanleunlandgoed van maximaal 1 hectare groot. Dit geldt niet voor een zogenaamd aanleun- of samenwerklandgoed tussen de 1 en 5 hectare groot. Deze bestaat voor minstens 50% uit houtopstanden (bos) of natuurterreinen.
Doelgroep
Voor eigenaren, vruchtgebruikers of erfpachter van een landgoed en u wilt gebruikmaken van fiscale voordelen om uw landgoed makkelijker in stand te houden. Laat dan uw landgoed rangschikken onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW).
Voorwaarden
U kunt uw landgoed laten aanmerken als NSW-landgoed als u voldoet aan voorwaarden. Er zijn onder andere voorwaarden voor:
- De grootte van het gebied;
- De houtopstanden die er staan of de aanwezigheid van natuurterreinen;
- De oppervlakte en de omzoming van landbouwterreinen;
- De opstallen en het gebruik van het landgoed.
Voorwaarden bij publieke openstelling
Wilt u het landgoed laten aanmerken als een NSW-landgoed dat is opengesteld voor het publiek? Dan moet het landgoed aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Wandelaars kunnen de wegen en paden vrij bewandelen.
- De wegen en paden mogen bestaan uit gemarkeerde groenstroken en randen van percelen waar u goed op kunt lopen. U mag hiervoor draadoverstapjes gebruiken.
- Het landgoed is meestal het hele jaar en elke dag open. Dit is van zonsopkomst tot zonsondergang.
- De openstelling is voor het publiek duidelijk te zien. Dit staat op borden die bij de wegen staan die toegang geven tot het landgoed.
Delen van het landgoed (tijdelijk) afsluiten
U hoeft niet het hele NSW-landgoed openbaar te maken voor het publiek. U kunt in sommige gevallen delen van het landgoed tijdelijk of voor altijd afsluiten voor het publiek. Dit kan voor:
- het beschermen van een gebied met hoge natuur- of cultuurhistorische waarden;
- het beschermen van de privésfeer. U kunt de directe omgeving van huizen of boerderijen afsluiten voor het publiek;
- de jacht. U mag uw landgoed ieder jaar maximaal 7 dagen voor het publiek afsluiten.
Voordelen
U gebruikt een goedgekeurde NSW-beschikking bijvoorbeeld bij uw belastingaangifte of voor de waardebepaling van de onroerendezaakbelasting (OZB). Ook kunt u de beschikking gebruiken als uw bank een groenverklaring voor u aanvraagt voor de Regeling groenprojecten 2022.
Aanvragen
Voldoet je landgoed aan de voorwaarden en wilt u gebruik maken van de fiscale faciliteiten? Vul dan de aanvraag in. (zie links)
Meesturen:
U stuurt met uw aanvraag voor de NSW-rangschikking de volgende bijlagen mee:
- Opgave Terreinen en opstallen (pdf): om de gegevens over uw terreinen en opstallen op uw landgoed door te geven. Gebruik als hulpmiddel het Voorbeeld Terreinen en opstallen (pdf).
- Opgave Gezamenlijke verklaring bij samenwerkrangschikking (pdf): als u uw landgoed wilt laten rangschikken samen met de eigenaar van het landgoed dat hieraan grenst.
- Melding Machtiging Natuurschoonwet 1928 (pdf): als uw landgoed meer eigenaren heeft en u een (rechts)persoon machtigt om de NSW-zaken voor u te regelen.
Voldoet u nog niet aan alle voorwaarden voor de NSW-rangschikking, maar wilt u al wel een aanvraag doen? Stuur dan dit formulier mee:
- Opgave Plan voor beplanting (pdf): als u nog niet genoeg houtopstanden heeft, maar wel aan de andere voorwaarden voldoet.
Met uw aanvraag voor handhaving van de NSW-rangschikking stuurt u de volgende bijlagen mee:
- Kopie(ën) van de overdrachtsakte(n), die uw notaris heeft ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster.