Toepassing
Subsidie voor activiteiten gericht op mensen in een kwetsbare situatie, waarbij het met name gaat om de ondersteuning van onderstaande activiteiten:
- Sociale prestatie (meedoen)
- Sociale prestatie (meewerken)
- Dagondersteuning
- Bijzondere vrijwilligersondersteuning
- Activiteiten met ondersteuning voor kwetsbare kinderen en jongeren
- Motivatietraject activering
Sociale prestatie (meedoen)
Samen met anderen iets doen wat aansluit bij de interesses, werken aan een sociaal netwerk, een invulling van de vrije tijd, gezien en geaccepteerd worden.
Sociale prestatie (meewerken)
Dit activiteitenaanbod richt zich op het meedoen in de samenleving van de doelgroep in een werksetting en bevindt. Kenmerken zijn samen met anderen iets maken, nieuwe vaardigheden leren en gestimuleerd worden om vaardigheden uit te breiden vanuit een veilige basis.
Dagondersteuning
Hierbij gaat het om groepsactiviteiten ter bevordering van de sociale participatie van kwetsbare ouderen of personen met niet aangeboren hersenletsel. Door deelname wordt sociaal isolement voorkomen, gewerkt aan gezondheid, vitaliteit en veerkracht, aan zingeving bijgedragen en de kwaliteit van het leven verhoogd. Daarnaast kan dagondersteuning het beroep dat zij doen op zorg en hulpverlening verminderen en kan het mantelzorgers ontlasten.
Dagondersteuning is bedoeld voor de bredere doelgroep kwetsbare ouderen of personen met niet aangeboren hersenletsel, tenzij aannemelijk wordt gemaakt dat er aanbod nodig is voor een specifieke groep. Dit kan het geval zijn bij personen met een andere culturele achtergrond of bijvoorbeeld ouderen of personen met niet aangeboren hersenletsel die nog maar weinig de deur uitkomen.
Bijzondere vrijwilligersondersteuning
Hierbij worden deelnemers uit de doelgroep ondersteund bij het doen van regulier vrijwilligerswerk op een externe locatie, zodat zij niet voortijdig uitvallen en met het vrijwilligerswerk een zinvolle invulling aan de dag geven. Ze worden uitgebreider ingewerkt en hebben regelmatig contact met een beroepskracht op de achtergrond, dit kan ook telefonisch. Een deel van de deelnemers zal na enige tijd het vrijwilligerswerk volledig zelfstandig kunnen uitvoeren en uitstromen.
Activiteiten met ondersteuning voor kwetsbare kinderen en jongeren
Activiteiten op het gebied van activering voor jeugd. De activiteiten geven de deelnemers een plezierige vrije tijd en zijn gericht op het opbouwen en versterken van het zelfvertrouwen. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn: samen met anderen iets doen dat aansluit bij de interesses, gericht op ontwikkeling, werken aan een sociaal netwerk, perspectief op werk ontwikkelen, gezien en geaccepteerd worden. Ook zijn de activiteiten gericht op preventie, door middel van het geven van voorlichting die aansluit bij de deelnemers.
Motivatietraject activering
Deelnemers volgen een traject gericht op maatschappelijk herstel. Deelname aan de activiteit is het middel, om iemand vanuit een inactieve situatie de opstap te laten maken naar actievere deelname aan de samenleving. Het traject werkt volgens een vaste methodiek, heeft een duidelijk begin en einde en duurt maximaal een jaar. De aanbieder moet bij de verantwoording inzichtelijk maken hoe succesvol de uitstroom verloopt.
Doelgroep
De subsidie kan worden aangevraagd door een rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid. Namens een samenwerkingsverband kan één partij een aanvraag en de verantwoording doen en het subsidiebedrag ontvangen en beheren.
Aanvragen
Via een aanvraagformulier (zie links).
Aanvraagtermijn
Subsidieaanvragen dienen uiterlijk 1 oktober van het voorafgaande jaar te zijn ingediend.
Meerjarige subsidies
Het beschikbare budget voor jaarsubsidies kan eventueel voor meerdere jaren worden verleend. Als je voor meerjarige subsidie in aanmerking wilt komen, moet je dat duidelijk in je subsidieaanvraag aangeven, dit kan voor maximaal 3 jaar.
Meerjarige subsidies worden wel jaarlijks vastgesteld.
Meesturen
- Een in het aanvraagformat ingevuld activiteitenplan met een omschrijving waarvoor subsidie wordt gevraagd en hoe vorm wordt gegeven aan de uitvoering van de activiteiten
- Een sluitende en helder onderbouwde begroting aansluitend bij het activiteitenplan, waarin inzichtelijk wordt gemaakt hoe elk van de activiteiten/onderdelen is opgebouwd, waarbij in inder geval inzicht wordt gegeven in:
- Huisvestingskosten (mits uit de aanvraag blijkt dat deze kosten aannemelijk en noodzakelijk zijn)
- Algemene kosten/organisatiekosten en activiteitenkosten
- Kosten en inzet van uitvoerend personeel en overige personele kosten (overhead)
- Opbrengsten: gesplitst in subsidie gemeente en overige opbrengsten