Toepassing
De subsidie is bedoeld voor het vervaardigen van kritische, betrouwbare en onafhankelijke journalistieke producten met voldoende diepgang, op basis van zorgvuldig onderzoek. Bedrijfsjournalistieke projecten en branded content komen niet in aanmerking.
Doelgroep
Rechtspersonen en natuurlijke personen met journalistieke ervaring.
Werkgebied
Regio Zuid-Kennemerland.
Hieronder vallen o.a. Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort.
Voorwaarden
Voor een bijdrage uit het fonds worden de aanvragen door de stichting beoordeeld op onderstaande punten.
Journalistieke kwaliteit en diepgang
De aanvrager werkt volgens de normen en kwaliteit van de journalistieke beroepsethiek en vanuit journalistieke beginselen (onder meer hoor en wederhoor, onafhankelijk, betrouwbaar en deskundig in berichtgeving, analyse en opinie). Opiniërende artikelen zijn als zodanig herkenbaar. Het project moet dieper graven dan de eerstelijns nieuws- en actualiteitenberichtgeving.
Relatie onderwerp met Haarlem en/of de Haarlems regio
De productie waarvoor een bijdrage wordt aangevraagd, levert een journalistieke verdiepingsslag op een onderwerp dat specifiek van belang is voor de inwoners van Haarlem en omgeving.
Maatschappelijke relevantie en actualiteit
De voorgenomen productie geeft de inwoners van Haarlem en omgeving meer inzicht in een maatschappelijke ontwikkeling of een maatschappelijk probleem. Dit kan gebeuren door nieuwe feiten aan te dragen, maar ook door al bekende feiten op een nieuwe manier te interpreteren of met elkaar in verband te brengen.
Betrokkenheid bestaande lokale media
Bij de aanvraag en publicatie zijn een of meer bestaande lokale media betrokken, waarbij crossmediale uitingen en nieuwe samenwerkingen met een of meer media de voorkeur genieten. Een lokale krant of zzp’er kan bijvoorbeeld samenwerken met een regionale krant, of omroep, of een mediabedrijf met provinciaal bereik. Samenwerking met landelijk media is zeker mogelijk, maar aangezien het fonds beoogt het Haarlemse medialandschap te versterken, moeten alle vormen van samenwerking in elk geval leiden tot publicatie/uitzending door een lokaal of regionaal medium.
Toetsingscriteria aanvraag vooronderzoek
Een vooronderzoeksvoorstel kent een duidelijke onderzoeksvraag die verklaart waarom niet meteen met de onderzoeks- en/of uitvoeringsfase kan worden begonnen. De aanvraag maakt duidelijk op welke wijze het voorgestelde onderzoek de gebruikelijke researchfase van een journalistiek project overstijgt.
Overig
Bij de beoordeling geldt als aanbeveling de mate waarin de voorgenomen journalistieke producties samenwerking tussen media, inhoudelijke journalistieke vernieuwing en kansen voor nieuw talent stimuleren.
Restricties
Een aanvraag kan worden afgewezen indien:
- De aanvraag niet voldoet aan de bovengenoemde criteria (zie ook het reglement in de bijlage)
- De activiteit ook zonder bijdrage uit het fonds kan worden gerealiseerd
- Een min of meer vergelijkbare productie al is gepubliceerd/uitgezonden dan wel een vergelijkbaar vooronderzoek al is gestart
- De hoogte van de gevraagde bijdrage niet in verhouding staat tot de beoogde resultaten van het project, dan wel de omvang van het vooronderzoek niet in verhouding staat tot het project waarvoor dit vooronderzoek wordt gedaan
- Het project naar oordeel van het bestuur in organisatorische, financiële of technische zin niet haalbaar is
- Het door het bestuur vastgestelde plafond per aanvraagronde is bereikt
Subsidie
Je kunt voor een journalistieke productie tot € 50.000 subsidie aanvragen en voor een vooronderzoek tot € 1500.
Aanvragen
Voorjaar 2025 kun je weer een aanvraag indienen.
Online, via de website van de verstrekker, gedurende de aanvraagperiode.
Het benodigde formulier is ongeveer zes weken voor het verstrijken van de deadline beschikbaar via de website van de verstrekker.
Meesturen
- Inhoudelijke toelichting
- Begroting- en dekkingsplan