Toepassing
Lichamelijke inactiviteit heeft vandaag de dag een onevenredig grote invloed op mensen in de meest achtergestelde en ondervertegenwoordigde gemeenschappen.
Mensen uit gemarginaliseerde milieus - en ook meisjes en kinderen met andere vaardigheden - ondervinden nog meer problemen om aan spel en sport deel te nemen en hebben minder kansen om dat te doen.
We weten echter dat sport en lichaamsbeweging een positieve invloed hebben op sociale inclusie en gezondheid en ook bijdragen aan het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van mensen.
Daarom biedt het fonds financiële steun aan lokale programma's en basisorganisaties die actieve en inclusieve gemeenschappen in Nederland bevorderen.
Als je een project hebt dat sport, spel en lichamelijke activiteit biedt aan de meest kwetsbare groepen in de gemeenschappen van Amsterdam, Utrecht, Hilversum en Amersfoort kun je een aanvraag indienen.
Doelgroep
Non-profitorganisaties, buurtverenigingen en clubs uit de steden Amsterdam, Amersfoort, Utrecht en Hilversum kunnen projecten indienen.
Alleen projecten die zich richten op mensen uit gemarginaliseerde gemeenschappen en een maatschappelijke waarde bieden door middel van sport, spel of lichaamsbeweging zullen worden gefinancierd.
Partnerschappen tussen sport- en andere verenigingen en initiatieven zijn een extra troef.
Aanvragers kunnen een partnerschap aangaan met een school of lokale autoriteiten. Het is echter niet mogelijk dat scholen of lokale autoriteiten zelf een aanvraag indienen.
Werkgebied
Amsterdam, Amersfoort, Utrecht en Hilversum.
Voorwaarden
Doel van het project
Het moet gaan om een concreet lokaal initiatief van een club/gemeenschapsorganisatie in de steden Amsterdam, Amersfoort, Utrecht en Hilversum.
Het initiatief beoogt sport of spel te gebruiken om:
- Een sociale meerwaarde te bieden, d.w.z. een positieve invloed op sociale vaardigheden, geestelijk welzijn, leefgewoonten, enz
- Gemeenschapsgroepen met elkaar te verbinden
- Onderbediende en ondervertegenwoordigde groepen erbij te betrekken
- Bijdragen tot een beter begrip van elkaars achtergronden en een groter respect voor diversiteit;
- Een sociaal platform creëren
Doelgroep
Het project moet aantonen dat het mensen wil bereiken uit gemarginaliseerde gemeenschappen (alle leeftijden) die normaal gesproken uitgesloten zouden kunnen worden: immigranten, daklozen, vluchtelingen, mensen met geestelijke of lichamelijke handicaps, tienermeisjes en onderbedeelde en ondervertegenwoordigde mensen.
Er moet duidelijk worden aangegeven hoe deze kwetsbare groepen zullen worden geïnspireerd om meer fysieke activiteiten te ondernemen.
Toegankelijkheid
Het project licht toe hoe het zijn eigen infrastructuur en activiteiten toegankelijk wil maken voor diverse bevolkingsgroepen. Dit kan betrekking hebben op verschillende aspecten zoals geografische toegankelijkheid, inschrijvingskosten en kosten van apparatuur, inschrijvingsprocedures, openingstijden, onderwijsmethoden, enz.
Duurzaamheid
Het project is geen eenmalige activiteit, maar beoogt iets op gang te brengen dat duurzame effecten zal hebben en een potentieel heeft voor continuïteit.
Tastbare impact
Het project kan duidelijke veranderingen en effecten aantonen voor en na de ontwikkeling ervan.
Partnerschappen
Projecten die samenwerken met andere organisaties of hun activiteiten uitbreiden tot andere bevolkingsgroepen (in de buurt) hebben een extra voordeel.
Timing
De uitvoering van het project moet uiterlijk in september 2022 beginnen en moet over een periode van ten minste 12 maanden lopen. Aangezien wij duurzame projecten willen steunen, kan het project over meerdere jaren lopen.
Multiplicatoreffect
Het is een extra voordeel als het project als voorbeeld kan dienen en op andere plaatsen kan worden vermenigvuldigd en andere organisaties kan inspireren.
Restricties
Commerciële projecten worden in het kader van deze oproep tot het indienen van projecten niet aanvaard.
Subsidie
Geselecteerde projecten kunnen financiële steun ontvangen variërend van minimaal 5 000 euro tot maximaal 20 000 euro.
Aanvragen
Online, via de website van de verstrekker, gedurende de aanvraagperiode.